ArabaVS » Yararlı Bilgiler » DSG Şanzıman Nedir? Arıza Çeşitleri Nelerdir? DSG şanzımanda dikkat edilmesi gerekenler

DSG Şanzıman Nedir? Arıza Çeşitleri Nelerdir? DSG şanzımanda dikkat edilmesi gerekenler

Son Güncelleme:

Otomatik şanzıman türlerinden olan DSG şanzıman hızlı vites geçişi sağlamaktadır. Pek çok farklı markanın modellerinde bulunan bu otomatik şanzımanda arızalar meydana gelebilmektedir. Peki, bu DSG şanzıman nedir ve şanzıman arızalanma nedenleri nelerdir? Gelin birlikte bu sorulara yanıtlar bulalım!


DSG Şanzıman Nedir?

Genel olarak otomatik şanzıman türleri dörde ayrılmaktadır:
DSG Şanzıman hataları nelerdir?
» CVT Şanzıman
» Tek Kavramalı Şanzıman
» Tork Konvertörlü Tam Otomatik Şanzıman
» Çift Kavramalı Şanzıman
Bu şanzıman türleri arasında DSG şanzıman çift kavramalı şanzıman türü içerisinde yer almaktadır. Bu şanzımanın özelliği keyifli ve konforlu bir araç sürme imkanı sunmasıdır. DSG İngilizcede "Direct Shift Gearbox" (Doğrudan Vitesli Şanzıman) teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirildiği için DSG şanzımanlı araçlar seri, daha kontrollü bir sürüş sağlar. 


Hangi Modellerde DSG Şanzıman Var?

İlk olarak bu şanzıman modelini kullanan araç markası Alman markası Volkswagen'dir. Zaman içerisinde bu vites teknolojisi BMW, Audi ve Porsche gibi araç markalarında da yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu markalarda şanzımanın özellikleri ve geliştirilen kısımları farklı olmakla birlikte DSG şanzıman kullanılmaktadır. Bu da pek çok farklı araç modelinde DSG şanzıman arızası meydana gelmesine neden olmaktadır.


DSG Şanzıman Arızaları Nelerdir?

Günümüzde pek çok markanın modelinde kullanılan DSG şanzıman sorunları mekanik ya da yazılımsal nedenlerle meydana gelebilir. Gelin birlikte bu arızaların nedenlerini ayrıntılı olarak ele alalım: 


DSG Kavrama Arızası

Kavrama arızasında kavrama kaçabilir ya da tutukluk yaparak ses yapabilir. Yine ayırma durumunda kavrama kısmındaki diskin dönmeye devam etmesi de kavrama arızası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu arıza özellikle yüksek yük altında kavrama kısmının ısınması ya da sürekli olarak dur – kalk şeklinde ilerlenen trafikte araç kullanma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. 


DSG Mekanik Arıza

Bu arıza şanzımanda meydana gelen dişli kırılması ya da herhangi bir kısmın bozulması sonucu ortaya çıkar. Mekanik parçanın bakımının yapılması ya da değiştirilmesi ile birlikte DSG şanzıman sorunu ortadan kalkacaktır. 
DSG şanzımanda hangi arızalar çıkmaktadır?


DSG Tasarım Arızası

Bu arıza kullanıcı kaynaklı olmayıp üretim aşamasında meydana gelmektedir. Arızanın nedeni tasarımsal ise bu durumda üretici firmanın yeni bir tasarım oluşturması ve mevcut ürünleri toplatması gerekecektir. 


DSG Yazılım Arızası

Şanzımanın kavrama yapacağı anları belirleyen yazılım ayarlarında sorun oluşabilir. Eğer yazılımsal bir arıza söz konusuysa bu DSG şanzıman arızaları marka tarafından yapılacak yazılım güncellenmesi ile çözülecektir. 


DSG Şanzıman Arızası Nasıl Anlaşılır?

Genel arıza belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: 
˃ Motor arıza lambasının yanıp sönmesi 
˃ Vites geçişlerinde ya da birinci vitese geçiş sırasında yaşanan titreme 
˃ Gösterge panelinde yer alan vites göstergesinin yanıp sönmesi 
˃ Kavrama sırasında ortaya çıkan gürültü ya da kayma (Özellikle mekanik DSG şanzıman arızası söz konusuysa)
˃ P R N D S bölümünün yanıp sönmesi


DSG Şanzıman Arızası Nasıl Önlenir?

DSG şanzıman arızaları paylaştığımız gibi mekanik sebeplerden yazılımsal sebeplere kadar pek çok farklı şekilde meydana gelebilir. Bu arızaların oluşma ihtimalini azaltmak istiyorsanız sizin için önerilerimiz var:
˃ Öncelikle eğer DSG şanzımanınız yeni değiştiyse ya da değiştirilmesi gerekiyorsa güvenilir bir servisle anlaşın. Böylelikle aracınızdaki şanzımanın sağlam olduğundan emin olursunuz. 
˃ Kararsız ve sert sürüş şanzımanın arızalanmasına yol açabilir. Bu nedenle aracınızı daha doğru ve sorunsuz sürmeye, aracınızın gücünü zorlamamaya çalışın.
˃ İlk kalkışta direkt gaza yüklenmek yerine freni bırakarak aracın biraz ilerlemesine müsade edin.
˃ Aracı yokuşta park ettikten sonra önce N konumuna getirip el frenini devreye soktuktan sonrasın P konumuna getirin. Bu durumda yük şanzımana değil el frenine binecektir. 
˃ Trafikte beklerken aracı N konumuna getirmeyin. 
Bu konularda dikkatli davranarak DSG şanzıman problemi yaşamanın önüne geçebilirsiniz. 
DSG şanzıman hatasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler


İlgili İçerik: CVT vs. DSG Şanzıman arasındaki farklar

Yakıt Fiyatları 23 Kasım 2024

Benzin litresi: 42.74 ₺

Dizel litresi: 43.45 ₺

Sıfır Araba Modelleri

Alfa Romeo
Aston Martin
Audi
BMW
Chery
Chevrolet
Citroen
Cupra
Dacia
DS
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Seat
Skoda
Skywell
Smart
Ssangyong
Subaru
Suzuki
Tesla
TOGG
Toyota
Volkswagen
Volvo


Son Karşılaştırmalar


Araba Karşılaştırma sayfası

Son Haberler


ArabaVS.com aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

0.KM araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.
Copyright © 2024 Arabavs.com