ArabaVS » Yararlı Bilgiler » DSG Şanzıman vs. CVT Şanzıman Karşılaştırması! Hangisi daha iyi?

DSG Şanzıman vs. CVT Şanzıman Karşılaştırması! Hangisi daha iyi?

Son Güncelleme:

DSG şanzıman: tam adıyla Çift Kavramalı, otomatik bir şanzıman türüdür. DSG’de iki ayrı şanzıman bir arada bulunmaktadır ve bu iki şanzıman sürekli olarak çalışmaktadır. Kompleks yapısı sayesinde birçok açıdan avantajlı konumdadır.Dsg mi cvt mi


DSG Şanzıman Özellikleri

İsminden de anlaşılacağı üzere iki ayrı şanzımanın bir arada birleşik olarak çalıştığı bu sistem, biri büyük ve biri küçük olmak üzere iki ayrı şanzımana sahiptir. Dışta yer alan büyük şanzıman birinci, üçüncü, beşinci ve geri vitesi yönetirken; içte yer alan küçük şanzıman ise ikinci, dördüncü ve altıncı vitesleri yönetmektedir. Vites değişimlerinde inanılmaz bir hıza sahip olan DSG, bu sayede güç aktarımında yaşanacak olan kopuklukların da önüne geçmeyi başarmaktadır. Böylelikle yakıt tüketimi azaltılırken, performansta da gözle görülür seviyede artış yaşanmaktadır. 


DSG Şanzıman Dezavantajları

DSG’de yer alan dış (büyük) ve iç (küçük) şanzımanlar, sürekli olarak hazır halde beklemektedir. Araç ikinci vitesteyken, birinci ve üçüncü vitesler hazır konumdadır. Bu sistemi çalışır halde tutmak için ihtiyaç duyulan mekanizmanın fazlalığı büyük bir dezavantajdır. Bu mekanizmalar, aracın daha ağır hale gelmesine sebep olmakta ve her ne kadar DSG yakıt tüketimini azaltan bir yapıya sahip olsa da, ağırlığı nedeniyle yakıt tüketimini artırması kaçınılmazdır. Bunlara ek olarak DSG, karmaşık olduğu ve sürekli çalıştığı için daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadır; bu da masrafları artırmaktadır.
DSG şanzıman yapısı, özellikleri


CVT Şanzıman Nedir?

CVT veya tam adıyla Sürekli Değişken Oranlı Şanzıman, çalışma mantığı olarak oldukça basit bir yapıdadır. CVT temel olarak iki kasnak ve bir kayıştan oluşan bir yapıdadır. Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU), yapmış olduğu müdahale ile kasnağın oranını değiştirmektedir. Bu sayede kayışın çapı büyümekte ve vites oranı değiştirmektedir.


CVT Şanzıman Özellikleri

CVT’nin en önemli özelliği, az sayıda parçaya sahip olması ve bu parçaların oldukça dayanıklı malzemelerden üretiliyor olmasıdır. Bu sayede parçalarda yaşanacak olan olası aşınmaların önüne geçiliyor. Ayrıca kompleks olmayan, yani basit olan bir yapıda olduğu için oldukça hafiftir ve araçlara ağırlık anlamında bir yük yüklemez. Her ne kadar basit yapısı sayesinde dayanıklı ve güvenilir gibi görünse de, güç aktarımında kopukluk yaşanabilmesi muhtemeldir. 


CVT Dezavantajları

CVT, tork dayanıklılığı oldukça zayıf olan bir şanzımandır. Kasnak ve kayışlar ile oluşturulan sistem, güç aktarımındaki kayıpları artırmaktadır ve bu nedenle genellikle düşük segmentli araçlarda tercih edilmektedir. Ayrıca, iyi programlanmayan CVT sistemleri oldukça yetersiz kalmaktadır ve vites geçişlerinde dalgalanmalar yaşanabilmektedir.cvt şanzıman yapısı


CVT mi? DSG mi?

DSG ve CVT, çalışma yapıları ve sahip oldukları mekanizmalar açısından birbirlerinden oldukça farklıdır. Hızlı olması açısından avantajlı konumda olan, yakıt tüketimini azaltan ve performansı artıran DSG, ağırlığı ve kompleks yapısı nedeniyle de dezavantajlı konumda bulunmaktadır. Diğer yandan CVT ise sıkça bakıma ihtiyaç duymaması ve daha konforlu olması gibi durumlardan avantajlı görünse de, daha çok düşük ve orta seviyeli araçlarda tercih edilmektedir. Bunun başlıca sebebi ise CVT’de yer alan kasnak ve kayışların, güç aktarımı konusunda yetersiz kalması ve bu nedenle kayıp yaşanmasıdır.


İlgili İçerik: En iyi otomatik şanzımanlı araçlar

Yakıt Fiyatları 17 Eylül 2024

Benzin litresi: 41.84 ₺

Dizel litresi: 42.14 ₺

Sıfır Araba Modelleri

Alfa Romeo
Aston Martin
Audi
BMW
Chery
Chevrolet
Citroen
Cupra
Dacia
DS
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Seat
Skoda
Skywell
Smart
Ssangyong
Subaru
Suzuki
Tesla
TOGG
Toyota
Volkswagen
Volvo


Son Karşılaştırmalar


Araba Karşılaştırma sayfası

Son Haberler


ArabaVS.com aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

0.KM araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.
Copyright © 2024 Arabavs.com