Son Güncelleme:
Halk arasında ambaleye kalkmak olarak bilinen (Diesel Runaway) dizel motorların yüksek devirlerde kendini yok etmesi olayıdır. Peki ambaleye kalkmak neden olur? Bu durumda ne yapılması gerekiyor? Motor nasıl stop ettirilmeli? İşte tüm bilinmesi gerekenler.
Sadece turbo dizel motorlarda gerçekleşen bu olay karşısında aracın motoru (kontak kapatılsa bile) stop edilememekte ve motor kendini bitirene kadar yüksek devirde (RPM) çevirmesi işlemidir. Genel olarak bakımsız ve yüksek kilometreye sahip araçlarda gerçekleşen bu olayda: motorun yanma odası olarak bilinen alana yağ karışması ve bu durum karşısında da motor devri 6000-7000 civarlarında tutarak bitirmesidir. Yağsız kalan motor yatak sarar ve turbo dahil olmaz üzeri birçok sistemi bitirmektedir. Peki bu durum karşısında motor nasıl stop ettirilir?
Ambale kelime anlamı olarak çok fazla gaz vererek aracı çalışamaz duruma getirmek olarak tanımlanmaktadır.
Manuel Vitesli araçlarda: aracı en yüksek vitese takıp bir anda debriyajı bırakarak stop etmesini sağlayabilirsiniz.
Otomatik vitesli otomobillerde; Otomatik şanzımanlı araçlarda teknolojik özellikler çok yüksek motor devirlerinde vites geçişlerine izin vermez. Aracı manuel gibi stop ettiremeyeceğiniz için motora hava girişini engellemek tek çözüm yolu olacaktır.
> Motor kapasitesinden fazla yağ eklenmesi,
> Turbonun yağ kaçırması ambalenin başlıca sebepleridir. Bu durumla karşılaşmamak için araçlarınız bakımını düzenli olarak yaptırmanız önerilmektedir.