Son Güncelleme:
Aracın fren pedalına basıldığında yavaşlamasını sağlayan fren balataları zamanla yıpranır. Yıpranan fren balatası değişimi ile aracın fren mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışması ve güvenli bir sürüş sağlanır.
Fren balatasının ömrü aracın kullanım biçimine bağlı olarak değişmektedir. Balatalar sürekli dur kalk halinde çalışan araçlarda, yokuş ve zor arazi koşullarında ve ani hızlanma gibi araç kullanımlarında daha çabuk yıpranmaktadır. 40.000 – 50.000 km arası kullanımının ardından balataların değiştirilmesi önerilmekte olup, bu kilometreyi tamamlamadan balataların kalınlığı 2 – 2.5 mm arası düştüğünde de değiştirilmesi gerekmektedir.
Aracınızı gözlemleyerek fren balata değişimi işlemine ihtiyaç duyup duymadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Balata bittiğinde frene bastığınızda metalik bir sürtünme sesi duyarsınız. Aynı zamanda frenler eskisine oranla daha zayıf tutar. Bazen araçlarda balatanın bittiğinin anlaşılması için balata sensörü ve balata aşınma ikaz parçası bulunmaktadır. Bu ikaz ışığı aracınızda mevcutsa buradan kontrol ederek de fren balatanızın durumunu gözlemleyebilirsiniz.
Fren balatası değiştirme işlemleri aşağıdaki adımlar takip edilerek gerçekleştirilir:
1. Araç balatası değiştirilecek tekerlek yönünde çevirerek el freni çekilir.
2. Tekerlek bijonlarını gevşeterek kriko ile araç biraz yukarı kaldırılır.
3. Lastik alınır ve ardındaki kaliper çıkarılır.
4. Eski balata çıkarılarak yeni balata takma işlemi gerçekleştirilir ve fren sisteminin kablo ve hortumları yerine yerleştirilerek işlemler tamamlanır.