Yarı otomatik vites nedir, nasıl kullanılır? İşte bilgiler
Son Güncelleme:
Araçlar vites sistemlerine göre pek çok farklı isim alırlar. Bu yazımızda, sistemler arasında yer alan yarı otomatik vitesli araba modellerinin özellikleri, bu vites sisteminin farklılıkları ve avantajları üzerinde duracağız.
Yarı Otomatik Nedir?
Yarı otomatik vites tiplerinde vites tek kavramalıdır. Araç debriyajı kendisi ayarlamaktadır. P, N, R ve D kolları ile güç aktarımını debriyaj pedalından bağımsız olarak gerçekleştiren vites sistemidir. Tam otomatikten farkı tek ve çift kavramalı olarak ayrılmaktadır. Tek kavramalı (yarı otomatik) araçlar 1. vitesten 2. vitese geçişte biraz sarsma yapabilir. Sürücü kendi isteğiyle düz vites ve otomatik vites arasında seçim yaparak vitesi kontrol edebiliyor.
Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır
Yarı otomatik araçlarda sürücünün yapması gereken tek şey vites kolunu D’ye (Drive) konumuna almak olacaktır. Bu işlemle aracın harekete geçmesi için motor çalıştırılacak ve daha sonra sürücü diğer kollar aracılığıyla aracı kullanacaktır. Bu kollar ve araçtaki işlevleri şu şekildedir:
» P, aracı park ederken kullanılan koldur.
» R kolu reverse (ters) ya da rear ismiyle de bilinmektedir. Aracın geri sürüleceği durumlarda kullanılması gereken kol olarak karşımıza çıkar.
» D, drive (sürüş) kolu aracı çalıştırmak için kullanılan koldur.
» N, neurtal (nötr/boş) kol aracı boşa almak için kullanılmaktadır.
» M, manuel kullanım imkanı sağlayan bir koldur.
» Vites kolu üzerinde yer alan – ve + işaretleri manuel olarak vitesin değiştirilmesini sağlayan işaretlerdir.
Sonuç olarak, yarı otomatik vitesli otomobil daha az yakıt tüketen, günlük kullanımda rahat bir sürüş sağlayan ve sürücünün isteğine göre değişim imkanı sunan araçlardır.