ArabaVS » Yararlı Bilgiler » 2. El Araç Alım Satım Rehberi! Noter İşlemleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!

2. El Araç Alım Satım Rehberi! Noter İşlemleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Son Güncelleme:

2. El araç sahibi olmak istiyorsanız ikinci el araç satış işlemlerini doğru ve eksiksiz bir şekilde yapmanız yasal haklarınızı korumanız bakımından çok önemlidir. Bugün yazımızda araç satışı sırasında sahip olmanız gereken belgeler ve noter işlemleri üzerinde duracağız.


Araç Satışında Gerekli Belgeler

İkinci araba alım satımında hem alıcı hem de satıcının ibraz etmesi gereken bazı belgeler vardır. Araç satıcısının ibraz etmesi gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
İkinci el araç alış satış işlemleri
» Araç plaka numarası
» Vergi numarası
» Araçla ilişik kesme belgesi
» Noter satışı için belge
» Geçerli TC kimlik belgesi
» Trafik ve tescil belgesi
» Araç satış işlemlerini araç sahibi dışında başka birisi takip edecekse ikinci el araba satışı için vekalet belgesi


Araç Satışında Noter İşlemleri

Türkiye'de araç devir işlemleri resmi bir kurum olan noterler aracılığıyla yapılması gerekir. Bu prosedürler pek çok belge ve işlemden oluşan ve ilk bakışta karışık görünen satış adımlarından oluşmaktadır. Noter satış işlemlerinden önce satıcı maddi güvence olarak belirli bir kaparo talep edebilir. Noterde araç satışı için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekmektedir: 
1. Öncelikle satıcıdan talep edilen tüm belgelerin hazırlanması gerekir. Özellikle aracın il dışına nakli söz konusuysa bu durumda noter şehirlerarası trafik soruşturma yazışmalarının yanıtı gibi ekstra belgeler talep edebilir. 
2. Trafik cezası, vergi borcu, araç muayenesinin yapılmaması ve HGS geçiş ücreti cezası gibi sebepler aracın satışına engel durumlardır. Bu durumların mevcut olup olmadığının kontrolü için noterde sorgulama işlemleri yapılır. Araç muayenesi yapılacaksa bu satıcı tarafından yaptırılmalıdır. Yine eğer araç üzerinde ipotekli bir satış yapılacaksa bu durumda ya alıcının borcu üstlenmesi ya da satıcının borcu kapatması gerekecektir. 
3. Hem alıcıdan hem de satıcıdan geçerli kimlik belgesi alınır ve böylelikle satış işlemlerinin gerçekleştirileceği tarafların kimlik kontrolü yapılır. 
4. Daha sonra noter araç satışı sözleşmesi çıkarılır. Bu sözleşme hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanır. Sözleşmede alıcı ve satıcının ad – soyad ve telefon numarası bilgileri yer alır. 
5. Sözleşmenin imzalanmasının ardından noter satış sözleşmesi için talep edilen ücretin vezneye yatırılması gerekecektir.  
6. Bu işlemlerin sonunda aracın eski sahibiyle ilişiği kesilir ve alıcı aracın geçici ruhsatı almaya hak kazanır. Bu belge 1 ay süre ile düzenlenen tescile ilişkin geçici belgedir. 
7. Tescile ilişkin geçici belgenin alınmasının ardından aracın devir işlemlerinin tamamlanması gerekecektir. 


2021 Araç Alım Satım Ücreti Ne Kadar?

2021 yılı itibari ile araba alım satımı için noterden talep edilen ücret 310 TL’dir. Bu ücret içerisinde noter ücreti, noter evrak bedeli ve belge baskı ücreti gibi ücretler yer alır. Aynı zamanda noterden talep edilen bu araç satış ücreti her yıl enflasyona göre değişir.
2021 Noter araç satış ücretleri


İlgili İçerik: İkinci El Araç Alırken Nelere Dikkat Edilir

Yakıt Fiyatları 24 Kasım 2024

Benzin litresi: 42.74 ₺

Dizel litresi: 44.70 ₺

Sıfır Araba Modelleri

Alfa Romeo
Aston Martin
Audi
BMW
Chery
Chevrolet
Citroen
Cupra
Dacia
DS
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Seat
Skoda
Skywell
Smart
Ssangyong
Subaru
Suzuki
Tesla
TOGG
Toyota
Volkswagen
Volvo


Son Karşılaştırmalar


Araba Karşılaştırma sayfası

Son Haberler


ArabaVS.com aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

0.KM araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.
Copyright © 2024 Arabavs.com