İkinci El Araç Alımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Son Güncelleme:
Günümüzde işe gidip gelirken, seyahat ederken, okula gidip gelirken hatta markete dahi giderken birçok kişi motorlu araçları kullanıyor. Motorlu araçlar tabi ki sadece gündelik işleri halletmek için kullanılmıyor. Ticaret, yük taşıma, inşaat yapımı gibi önemli birçok kulvarda önemli rol alıyor. İşte hayatımızın neredeyse her yerine girmiş olan araçlara ihtiyacı olan alıcılar bütçeleri yetmemesi durumunda haklı olarak ikinci el araç alımına yöneliyor.
2.El Araç Alırken Bilinmesi Gerekenler!
İkinci el araç alımı ülkemizde çok büyük bir Pazar payına sahip, sadece 2020 yılında binek ve hafif ticari kategorilerinde 2.053.055 adet ikinci el araç satışı gerçekleştirildi. Bir ürün alırken o ürünün birtakım özelliklerine dikkat ediyorsak ikinci el araç alımı yaparken de dikkat etmemiz gereken önemli hususlar var. Peki nedir bu hususlar? İkinci el araç alımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Kilometre
İkinci el araç alımı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlilerinden birisidir kilometre, çünkü bir aracın kilometresi o aracın ne kadar kullanıldığının ve yıprandığının göstergesidir. Bu sebepten ötürü alacağınız aracın kilometresinin fazla yüksek olmamasına dikkat edilmelidir ancak araç kilometresini 5664 de mesaj atarak resmi bir şekilde sorgulamak daha sağlıklıdır çünkü bazı araç sahipleri çeşitli yollarla araçlarının kilometresini düşürerek alıcıları kandırmaları mümkündür.
Hasar kaydı
Hasar kaydı bir aracın sisteme geçmiş kazalarının geçmiş bir listesidir. Bir aracın daha önce ağır bir kaza geçirip geçirmediğini dolayısıyla ne kadar sağlam olduğunu anlamanın bir yoludur hasar kaydına bakmak. Bir araç küçük mevlalara sahip hasar kayıtlarına sahip olabileceği gibi çok büyük mevlalara sahipte olabilir. Bu sebepten araç alırken 5664 de mesaj atarak aracın hasar bilgisine, pert ve ağır kayıtlı olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Ekspertiz durumu
Bir aracı ekspertize sokmayı check-up yaptırmaya benzetebiliriz çünkü aracı ekspertize soktuğumuzda aracın tüm değişen, boyalı, işlemli parçalarını görmemizi sağlar. Ekspertiz sonucunda aracın kaputunda, tavanında, şase uçlarında, direklerde ve podyelerde işlem olmamasına dikkat etmelidir çünkü bu noktalarda işlemlerin olması araçta ciddi hasar olduğunun göstergesi olabilir.
Piyasa değeri
İkinci el araç alımı yaparken alacağınız aracı diğer müdahilleri ile karşılaştırarak fiyatının çok yüksek olup olmadığına dikkat edilmeli karşılaştırma sonucu en avantajlı araç seçilmelidir. Eğer bu konuya dikkat edilmez ise aracı kendi değerinden yüksek bir fiyata alabilir ileride satarken zarar edebilirsiniz.
İkinci el araç alımı yaparken bu belirtilen hususlara dikkat ederek sizin için en yararlı aracı bulabilir, kullanırken sıkıntı yaşamaz, satarken zarar etmezsiniz. Bu konuda küçük bir tüyo daha var bir aracı aldığımızda ondan ne beklediğimizi ve özelliklerinin bunu karşılayıp karşılamayacağına dikkat edilmelidir. Örneğin B segmenti bir sedan alıp ondan arazi performansı beklemek yanlış olacaktır.