Son Güncelleme:
Sürücü belgesi ya da halk arasındaki adıyla ehliyet, kara taşıtlarını kullanabilmeleri için kişilere yetkili kurumlarca verilen bir belgedir. Ehliyet almak isteyen sürücü adayları, sürücü kurslarında önce eğitim görürler, sonrasında hem yazılı, hem de uygulamalı sınava girerler. Tüm süreçleri başarıyla tamamlayan sürücü adayları ise artık sürücü olur ve ehliyetlerine kavuşurlar. Her araç sınıfı için farklı olarak sınıflandırılan ehliyetler; M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F olarak 16 bölüme ayrılır. Peki ehliyet ne sürebilir? İşte sürücü belgelerine ait tüm detaylar!
M sınıfı ehliyetler saatte maksimum 45 km/s hıza ulaşan; eğer motorluysa silindir hacmi 50cc’yi, eğer elektrikliyse gücü 4 kWh’ı geçmeyen motosikletler için geçerlidir. M sınıfı ehliyette yaş sınırı 16’dır ve geçerlilik süresi 10 senedir. Daha hızlı ve motor gücü yüksek motosikletler için ise A, A1, A2 ve B1 ehliyetleri bulunmaktadır. Ayrıca, M sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.
A1 sınıfı ehliyetler silindir hacmi 125cc’yi, gücü 11 kWh’ı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli ya da sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kWh’ı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler için geçerlidir. A1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 16’dır ve geçerlilik süresi 10 senedir. A1 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, M sınıfı ehliyet sahibi de sayılırlar. Ayrıca, A1 sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.
A2 sınıfı ehliyetler gücü 35 kWh’ı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli ya da sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kWh’ı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler için geçerlidir. A2 sınıfı ehliyette yaş sınırı 18’dir ve geçerlilik süresi 10 senedir. A2 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, M ve A1 sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, A2 sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.
A sınıfı ehliyetler sepetli ya da sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kWh’ı geçen üç tekerlekli motosikletler için geçerlidir. A sınıfı ehliyette yaş sınırı 20 ve 24 olarak ikiye ayrılmaktadır ve geçerlilik süresi 10 senedir. A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, M, A1 ve A2 sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, A sınıfı ehliyet alabilmek için 20 yaş sınırı için en az 2 senelik A2 sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranırken, 24 yaş sınırı için herhangi bir şart aranmamaktadır.
B1 sınıfı ehliyetler net motor gücü 15 kWh’ı, net ağırlığı 400 kg’ı, eğer yük taşımacılığıyla kullanılıyorsa net ağırlığı 550 kg’ı geçmeyen dört tekerlekli motosikletler için geçerlidir. Elektrikli motosikletlerin net ağırlığının hesaplanmasında bataryaların ağırlığı dikkate alınmaz. B1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 16’dır ve geçerlilik süresi 10 senedir. Ayrıca, B1 sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.
B sınıfı ehliyetler otomobil ve kamyonet sürücülerine verilir. Yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan, eğitimleri tamamlayan ve sınavları başarıyla geçen kişiler B sınıfı ehliyete sahip olmaktadır. B sınıfı ehliyet sahipleri, azami yüklü ağırlığı 4.250 kg’a kadar olan bileşik araçları da kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyette yaş sınırı 18’dir ve geçerlilik süresi 10 senedir. B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1 ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, B sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.
BE sınıfı ehliyetler B sınıfı ehliyetler ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen römork ya da yarı römork içeren bileşik araçlar için geçerlidir. BE sınıfı ehliyette yaş sınırı 18’dir ve geçerlilik süresi 10 senedir. BE sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, B ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, BE sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
C1 sınıfı ehliyetler azami yüklü ağırlığı 3500 kg’ın üzerinde olan ve 7500 kg’ı geçmeyen kamyon ve çekiciler için geçerlidir. C1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 18’dir ve geçerlilik süresi 5 senedir. C1 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, B ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, C1 sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
C1E sınıfı ehliyetler C1 sınıfı ehliyetler ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork ya da yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen bileşik araçlar ile B sınıfı ehliyetler ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçen römork ya da yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.500 kilogramı geçmeyen bileşik araçlar için geçerlidir. C1E sınıfı ehliyette yaş sınırı 18’dir ve geçerlilik süresi 5 senedir. C1E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, BE, B, C1 ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, C1E sınıfı ehliyeti alabilmek için en az C1 sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
C sınıfı ehliyetler kamyon ve çekici araçlar için geçerlidir. C sınıfı ehliyette yaş sınırı 21’dir ve geçerlilik süresi 5 senedir. C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, B, C1 ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
CE sınıfı ehliyetler C sınıfı ehliyetler ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork ya da yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için geçerlidir. CE sınıfı ehliyetler, aslında tır ehliyetidir. CE sınıfı ehliyette yaş sınırı 21 ve geçerlilik süresi 5 senedir. CE sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, BE, B, C1, C1E, C, F ve eğer sürücünün D sınıfı ehliyeti de varsa DE, D1 ve D1E sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, CE sınıfı ehliyeti alabilmek için en az C sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
D1 sınıfı ehliyetler minibüs sınıfı araçlar için geçerlidir. D1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 21 ve geçerlilik süresi 5 senedir. D1 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, B ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, D1 sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
D1E sınıfı ehliyetler D1 sınıfı ehliyetler ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan bileşik araçlar için geçerlidir. D1E sınıfı ehliyette yaş sınırı 24 ve geçerlilik süresi 5 senedir. D1E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, BE, B, D1 ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, D1E sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
D sınıfı ehliyetler minibüs ve otobüs sınıfı araçlar için geçerlidir. D sınıfı ehliyette yaş sınırı 24 ve geçerlilik süresi 5 senedir. D sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, B, D1 ve F sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, D sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
DE sınıfı ehliyetler D sınıfı ehliyetler ile kullanılabilen araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçlar için geçerlidir. DE sınıfı ehliyette yaş sınırı 24 ve geçerlilik süresi 5 senedir. DE sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, B1, BE, B, D1, D1E, D, F ve eğer sürücünün C sınıfı ehliyeti de varsa CE, C1 ve C1E sınıfı ehliyetlerin de sahibi sayılırlar. Ayrıca, DE sınıfı ehliyeti alabilmek için en az D sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranmaktadır.
F sınıfı ehliyetler lastik tekerlekli traktörler için geçerlidir. F sınıfı ehliyette yaş sınırı 18 ve geçerlilik süresi 10 senedir. Ayrıca, F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.
G sınıfı ehliyetler iş makinesi sınıfına giren motorlu araçlar için geçerlidir. G sınıfı ehliyette yaş sınırı 18 ve geçerlilik süresi 10 senedir. Ayrıca, G sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı haricinde herhangi bir şart bulunmamaktadır.