Son Güncelleme:
Araç segmentleri; araçlar boyutlarına ve gövde tiplerine göre isimlendirilir. Hatchback, Sedan, Suv gibi gövde tiplerini hemen hemen herkes bilir. Peki A, B, C, D, E, F diye devam eden araç segmentleri neler baz alınarak belirleniyor?
Araba segmentleri A'dan başlar J'ye kadar devam eder. Araç segmentleri karşılaştırılması yapıldığında araçların uzunluklarına ve diz mesafelerine göre segmentlere ayrıldığını, gövde tipine göre de isimlendirildikleri ortaya çıkmaktadır. Hangi araç hangi segmente karşılık geliyor?
Kompakt sınıfın bir üyesi olan A Segmenti mini kompakt olarak bilinir. Araç şehir içi araç olmasından ve uzunluk ölçülerinden bu harflendirmeyi alır. Mini-kompakt arabalar kentsel kullanım için tasarlanmış arabalardır. Park etmeyi kolay hale getiren şehir içi sürüş için ideal olacak şekilde tasarlanmışlardır. Normalde sadece dört koltukları vardır, ancak arkada oturan yolcuların bacak mesafesi çok olmayacaktır. Tekniksel olarak A segmenti arka mesafesi 3.70 santimetreden az otomobillere denir.
Bu araçlara örnek olarak:
Fiat 500, Kia Picanto, Hyundai i10, Citroen C1, Peugeot 107, Renault Twingo gibi araçlar A segmenti araçlardır.
A Segmenti en çok satılan arabalar: Hyundai i10
Alt kompakt arabalar olarak bilinen B segmenti, biraz daha büyük aile arabaları arasında popüler bir kasadır. Arabalardan çoğu beş koltukla donatılmış olsa da uzun yolculuklar için rahatsız edici olabilirler. Küçük yükleri taşımak için daha çok tercih edilen araç genellikle hatchback gövdeyler beraber sunulur. B segmenti araçların A segmentine göre daha makul bagaj alanı vardır ve bu arabalar genç sürücülere daha çok hitap eder. Tekniksel olarak aracın segmenti uzunluğuyla belirlenir. B Segmenti araçların uzunluğu 3600 ila 4200 mm arasındadır.
B segmenti araçlara örnek olarak:
Volkswagen Polo, Renault Clio, Seat Ibiza, Skoda Fabia, Hyundai i20 modelleri yer alır.
Türkiye'de B segmentinde en çok satılan arabalar: Volkswagen Polo ve Hyundai i20 yer almaktadır.
Türkiye'de en çok üretilen ve en çok satılan segmenttir. Tekniksel olarak araç 4200 ve 4500 mm arasında uzunluğu sahiptir. Kompakt sınıf veya alt orta sınıf olarakta adlandırılan C segmenti araçlar en çok üretilen ve satılan araç sınıfıdır. Bu yüzden en fazla model çeşidi de bu araçlarda bulunur. Bunun nedeni ise, aracın performansı, uzun yol gidebilmesi, hem aileler hem de kişisel olarak kullanılabilir olmalarıdır. Üstelik bu segmentin satış oranları da yüksek olduğundan dolayı fiyatları da ucuzdur.
Bu segmentin en çok tercih edilen örnekleri arasında:
Volksvagen Golf, Ford Focus, Renault Megane, Audi A3, Bmw 1 Serisi, Mercedes A Serisi, Hyundai Elantra, Alfa Romeo Giuletta, Fiat Linea, Renault Fluence, Mitsubishi Lancer, Nissan Qashqai, Honda City gibi modeller yer alır.
Bu sınıftaki motor çeşitleri normalde 1.4 litre hacimden başlar, bu da otoyol sürüşü için yeterlidir. Çok yönlü daha iyi bir sürüş için 1.6 veya 1.8 litrelik motorlar da bu segment için tercih edilir.
Türkiye'de en çok satılan C Segmenti araçlar: Fiat Egea, Volkswagen Golf ve Nissan Qashqai
Gayri resmi olarak patron arabası olarak bilinen segmentin; büyük bir aile otomobili ile yönetici aracı olarak bilinir. Bu segment tekniksel özellikleri olarak; 4500 ila 5000 mm arasında bir uzunluğa sahiptir. Bu segmentin bir çok örneği vardır: Bir Toyota Camry ve bir BMW 3 Serisi aynı boyutta olsa da, onları satın alan insanlar oldukça farklıdır. BMW 3 Serisi veya Mercedes C Sınıfı gibi prestijli arabalar daha çok yönetici sınıfından tercih edilse de normal gündelik hayatta da tercih edilmektedir. Fakat en büyük farkı şurda ortaya çıkmakmatadır. Büyük aile arabası olan bu segmentte Toyota Camry ve Ford Fusion gibi modeller de tercih edilmektedir.
Beş koltuk ve geniş diz mesafesine sahip olan bu segment, normalde 1.8 litreden başlayan bir motor serisi ile birlikte, otoyol sürüşünün çok rahat olduğu anlamına gelir. Bagaj alanları oldukça geniştir.
D segmentine örnek olarak da Volkswagen Passat, Toyota Camry, BMW 3 Serisi, Mercedes C Serisi, Audi A4, Jaguar XE, Honda Civic, Skoda Octavia,Honda C-RV,Mazda 6, Volvo S60 gibi modeller yer alır.
D Segmentinin en çok satan arabası : Volkswagen Passat ve Mercedes C Serisi.
E segmenti araçlar genellikle üst sınıf araç olarak bilinirler. Gerek performans bakımından gerek fiyat bakımından, gerekse fazla yakıt tüketimi bakımından, şimdiye kadar saydığımız bütün sınıflardan daha üstündürler.
Bu segment genellikle D segmentine göre teknik özellikleri kıyaslandığında daha fazla alan ve daha fazla özellik isteyen aynı tür kişilere hitap eder. Ancak bunun bir bedeli D Segmentine ödenecek miktarın ortalama iki kat oranında para ödersiniz. Bu segmentteki arabalar birçok seviyede rahattır. Üç çocuğa kadar aileler için idealdir. Ancak sedan olduğundan dolayı park problemi olan araçlardır. Tekniksel olarak uzunlukları 5000 mm'den fazla olan araçlardır.
E segmente örnek araçlar:
Mercedes E Serisi, BMW 5 Serisi, Audi A6, Chrysler 300, Volvo S80, Cadillac CTS , Tesla Model S gibi modeller örnek gösterilebilir.
E Segment en çok satan arabalar: Mercedes E Serisi ve BMW X3.
Tam boyutlu lüks arabalar genellikle oldukça pahalıdır, bu segmentteki arabalar maksimum konfor sağlamak için daha uzun dingil mesafesi sunarlar.
Bu segment oldukça maliyetli olsa da aynı zamanda aracın sürüşü zahmetsizdir. Otoyol sürüşünde genellikle modele bağlı olarak en üst düzeyde konfor sunulur. Otomobil bagaj hacmi karşılaştırmalarında diğer modellere göre oldukça büyük olsa da, tüm F segmenti otomobillerin aileler için uygun olmadığını belirtmek önemlidir. Bazı üst düzey örneklerde yalnızca dört koltuk vardır.
F Segmentin en çok tercih edilen modelleri; Audi A8 , BMW 7 Serisi, Jaguar XJ, Volvo XC90, Mercedes-Benz S-Serisi, Porsche Panamera, Lexus LS gibi araçlar bu segmentte yer alır.
F Segmentin en çok satan aracı: Mercedes S Serisi, Volvo X90.
S segmenti, çok çeşitli araba tiplerine sahip olduğu için diğerlerinden çok daha az tanımlayıcıdır. Aslında, hepsi spor arabalardır.
Grand Tourers, GT arabaları vb. spor arabaların daha pahalı versiyonlarıdır. 2 + 2 koltuk düzenine sahiptir. GT otomobilleri hem sportif hem de lüks olacak şekilde tasarlanmıştır. S segmenti araçlar herhangi sıradanlık barındırmaz. İyi görünmeleri, hızlı olmaları ve elbette çok pahalı olmaları gerektiğini söylemeye gerek yok.
Bu model için oldukça örnek barındırmaktadır. S Segmenti örneklerinden bazıları; Audi TT , BMW Z4, Mercedes SLK , Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Aston Martin DB9, Bentley Continental GT ,Ferrari FF , Maserati Granturismo ,Bugatti Veyron ,Ferrari 458 , Porsche 911, McLaren 650S gibi modeller yer almaktadır.
SUV modeller sürücüler için en yaygın araç seçeneklerinden biridir. Esas olarak sundukları pratikliğe dayanmaktadır. Bir kaza durumunda sundukları sağlamlık ve korumaya da insanların tercih etme sebeplerinden biridir. Gerçek anlamda, mini ve kompakt SUV'lar B, C ve D segmentlerinden daha fazla fayda sağlamaz. Su sporları ekipmanları ve bisikletler gibi taşınması zor olan şeyler için ideal olan bir yaşam tarzı aracı olarak tercih edilirler. Motor serileri 1.6 ve 5.0 litre arasında üretilir. Geniş bagaj alanı sunarlar ve otoyol sürüşü için de çok uygundurlar. Tam boyutlu SUV'lar büyük aileler için mükemmel bir tercih olabilirler. Sundukları bu kadar çok mükemmelliğe ve pratikliğe rağmen, park edilmesi zordur.
Mini kamyonetler, orta boy kamyonetler, tam boy kamyonetler ve ağır hizmet kamyonları resmi olarak J segmentine girmez.
J Segmentin en çok tercih edilen örnekleri arasında:
Ford Ecosport, Jeep Wrangler, Suzuki Jimmy, Toyota RAV4 , Honda CR-V, Ford Escape, Chevrolet Captiva, Toyota Land Cruiser, Land Rover Discovery, GMC Terrain, Range Rover , Audi Q7 gibi modeller yer alır.