Son Güncelleme:
Araç sahibi olan herkesin en çok korktuğu konulardan birisi araç hasar kaydının olmasıdır. Trafik kazaları sonucunda arabanın aldığı hasarın derecesine göre araç için hasar kaydı tutulmaktadır. Bu hasar kayıt türleri arasında pert ve ağır hasar kaydı aracın kullanılabilirliğine doğrudan etki eden kayıtlardır. Bugün yazımızda, birbirine çok benzer olan bu iki hasar kaydı arasındaki benzerlik ve farklılıkları ele alacağız.
Ağır hasar kaydından bahsedebilmemiz için aracın kasko sigortasının yapılmış olması gerekir. Eğer aracın aldığı hasar bu kasko bedelinde ise bu durumda araç sigorta şirketleri tarafından ağır hasar kayıtlı araç olarak ele alınmaktadır. Bu araçlar gerekli onarımlar gerçekleştirilmeden ve onarılmadan trafiğe çıkamazlar.
Bu kayıt aracın kazada kullanılamaz hale geldiği ve tamamen hasar gördüğü durumlarda tutulmaktadır. Bu kaydın tutulabilmesi için araç değerinin %70 ya da daha fazla değer kaybına uğraması gerekmektedir. Bu araçlar çok büyük maddi değer kaybına uğradığından ve kullanılamayacak hale geldiğinden trafikten men edilir ve kaydı plakalara yazılır. Bu araçların plakalarını sorguladığınızda pert kaydı nedeniyle trafikten çekildiğine dair bilgiye kolaylıkla ulaşırsınız.
Bu hasar kayıtları birbirine çok benziyor gibi görünse de özünde farklı olan hasar kayıtlarıdır. Örneğin, bu iki kayıt da araçları tehlikeli araç sınıfına sokmaktadır. Ancak kayıt sonrası uygulanan prosedür farklılık göstermektedir. Genel olarak bu farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Ağır hasar kaydında aracın tamir ücreti aracın değerinin %70’nden daha azdır. Pert kaydında ise araçlarda ise bu oran %70 ve üzeri bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sigorta bakımından ağır hasarlı araç tamir edildikten sonra tekrar sigortalandırılabilir. Ancak bu araç pert kayıtlı ise bu durumda aracın kasko poliçelerini sınırlandırma yoluna gidilmektedir.
Pert kaydında bu kaydın düşüldüğü araçlar trafikten men edilirler. Aynı zamanda araç kullanılamaz hale geldiğinden herhangi bir tamir edilebilme durumu da söz konusu değildir. Öte yandan, ağır hasar kaydı olan araçlar hala onarılabilir durumda olan araçlardır. Hasar derecesi belirlenerek tamir edilebilir ve tekrar kullanılabilir.
Aracın aldığı hasar daha sonra kayıtlardan sildirilememektedir. Aracın geçirdiği küçük ya da büyük her kaza Tramer sistemine aktarılmaktadır. Bu sistem üzerinde aracın yaptığı kazanın şiddeti ve hasar durumu ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır. Bu durum 2. el araç alım – satımında aracın hasar kaydını öğrenmek bakımından hayati öneme sahiptir. Örneğin, pert durumunda bir araç trafiğe çıkamaz. Bu aracı eğer araç hasar kaydı öğrenme işlemini gerçekleştirmeden satın alırsanız çok ciddi maddi zarara uğrarsınız. Bu nedenle mutlaka araçların hasar kaydının olup olmadığını ve ne derecede olduğunu öğrenmenizi öneririz.