Son Güncelleme:
Adblue, dizel motorlu araçlardan çevreye salınan zararlı gazların, Euro 4 ve devamındaki standartlara uygun hale getirilmesini sağlayan su bazlı üre çözeltisidir.. Başlangıçta sadece ticari araçlarda kullanılsa da, günümüzde çevreci motorların daha önemli hale gelmesi nedeniyle binek araçlarda da Adblue ile karşılaşmak mümkündür. Emisyonu azaltmak ve çevreye verilen zararı en aza indirmek için kullanılan bu çözeltinin asıl adı Adblue olmasa da, marka bilinirliği nedeniyle bu ürünün ismi Adblue olarak anılmaktadır.
Adblue’nun yakıt tüketimine katkısı olduğu ve yakıt tasarrufu sağladığı sanılsa da, aslında bu doğru değildir. Adblue’nun ana amacı egzoz emisyonunu düşürmektir. Araçların çevreye yaydığı zararlı egzoz gazları, Adblue sayesinde daha zararsız hale getiriliyor. Böylece araçlardan çıkacak olan gazların çevreye olan etkisi minimuma indirilmiş oluyor. Adblue’nun yer aldığı araçlarda; CRT (Normal Katalitik Konventör), DPF (Dizel Partikül Filtresi) ve SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) sistemleri ile birlikte çalışmaktadır.
Adblue’nun ana hammaddesi üredir. Adblue, yüzde 67.5 saf su (ya da deiyonize su) ve yüzde 32.5 temizlenmiş üreden oluşmaktadır.
Araçların Adblue ile net olarak kaç kilometre yol alacağı belirli değildir. Bu durum, araçların motorlarına ve standartlarına göre değişiklik göstermektedir. Dolu bir Adblue deposu ile yaklaşık olarak 5 bin ile 15 bin kilometre arasında yolculuk yapmanız mümkündür. Fakat yine de, aracınızın Adblue deposu hakkında bilgi sahibi olmayı ve yola çıkmadan hemen önce aracınızda yeterli seviyede Adblue olduğundan emin olmayı unutmayın.
Yeni araçların birçoğu Adblue ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Sürüş halindeyken Adblue’nun bitmesi durumunda aracınızın performansı gözle görülür seviyede azalmaktadır. Eğer aracınızdaki Adblue biter ve aracınızı durdurursanız, aracınız bir daha çalışmayabilir. Aracınızı tekrar çalıştırabilmeniz için Adblue deponuzu doldurmanız gerekmektedir. Eğer aracınızı Adblue’suz kullanırsanız katalizörünüz hasar görebilir ve ciddi maliyetler ile karşılaşabilirsiniz.
Adblue’ya sahip araçları kullanmak, araç sahibi için pek de olumlu bir durum sayılmaz. Fakat bunun yanında, Adblue’nun bir olumsuzluğu da bulunmamaktadır. Tek işlevi, motorların güncel standartlara uygun hale getirilmesi ve egzoz emisyonlarının düşürülmesi olan Adblue, araca ekstra bir performans sunmamaktadır ve yakıt tasarrufu imkanı sunmamaktadır. Yine de, Adblue kullanan araçların katalizörlerinin daha uzun ömürlü olduğu düşünülmektedir.
Son zamanlarda Fiat Egea’nın Adblue tankı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artmaktadır. Fiat bayisinden alınan bilgiler doğrultusunda Egea modelinin Adblue tank kapasitesi motor seçeneklerine göre değişiyor olsa da, maksimum 12 litre olarak belirtilmiştir.
Nissan Qashqai’nin Adblue tankı tam olarak 16 litredir.
Volvo XC90’nın Adblue tankı tam olarak 11.5 litredir.
Peugeot 301'in Adblue tankı 17 litredir. Yaklaşık 20.000 kilometre menzil sunar.
Fiat Ducato’nun Adblue tankı tam olarak 15 litredir.
Renault Trafic Adblue tankı tam olarak 20 litredir.