Son Güncelleme:
Belirli periyotlarla zorunlu olarak aracınızı muayene ettirmeniz gerekmektedir. Karayolları Trafik Kanunu m. 34 gereğince trafiğe çıkan motorsuz ya da motorlu taşıtların trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının denetlenmesi gerekmektedir. Böylelikle araç muayene ile araçların sorunları giderilerek yaşanabilecek arızaların önüne geçilebilecektir. Peki araç muayene ücretleri ne kadar?
Araç muayene ücretleri her yıl 1 Ocak tarihinde güncellenmektedir. 2021 araç muayene ücreti artışı gerçekleştirilirken Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen %9.11'lik artışa gidildi. 2021 yılı itibariyle belirlenen KDV dahil araç muayene fiyatları şu şekilde listelenebilir:
> Kamyon, çekici, tanker ve otobüs muayenesi için ücret 503,86 TL olarak belirlenmiştir.
> Motosiklet, traktör ve motorlu bisikletlerin muayenesi için ücret 189,98 TL olarak belirlenmiştir.
> Minibüs, özel amaçlı taşıt, otomobil, arazi taşıtı, römork, kamyonet ve yarı römork araçların muayenesi için ücret 372,88 TL olarak belirlenmiştir.
Bu kategorilerdeki araç sınıflarının dışındaki taşıtların ücretlendirilmesinin hangi kategoriye göre yapılacağıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kararı göz önünde bulundurulur.
Genel olarak araç muayene zamanı aracınızın özelliklerine göre değişim gösterecektir. Aracınızın özelliklerine göre muayene periyotlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
> Resmi ya da hususi otomobillerde ilk üç yaş ve sonrasında aracın her iki yılda bir muayene edilmesi gerekir.
> Römork ve yarı römorkların muayenesinin aracın bir yaşını doldurmasının ardından her yıl muayene edilmesi gerekir.
> Lastik tekerli traktör araçların muayenesinin ilk 3 yaşın ardından her üç yılda bir muayenesinin yapılması gerekir.
> İki ya da üç tekerlekli araçların muayenesinin ilk 3 ayın ardından her iki yılda bir muayene edilmesi gerekir.
> Diğer motorlu araçların muayenesinin ilk bir yaş ve sonrasında her yıl muayene edilmesi gerekir. Örneğin, kamyon, taksi, otobüs gibi ticari araçlar ve yukarıda yer verdiğimiz araç sınıflarına girmeyen araçlar bu kategoride değerlendirilecektir.
Araç muayenesi sürecinin sorunsuz bir şekilde geçmesi için araç muayenesi belgeleri gibi yanınızda bulundurmanız ve önceden hazırlık yapmanız gereken birtakım hususlar vardır:
» Öncelikle muayene için randevu almanız gerekecektir. Böylelikle özellikle muayene periyodunuzun tamamlanmasına az kaldığında hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz.
» Borçları olan araçların muayenesi yapılmadığından mutlaka aracınızın borçlarını kontrol edin. Trafik ve vergi cezası, izinsiz OGS geçiş cezası vb.
» Muayenede egzoz emisyon ölçümünüzün görünmesi gerekir. Aksi takdirde muayenede aracınız ağır kusurlu olarak değerlendirilebilir.
» Muayene işlemlerinin yapılabilmesi için trafik sigortası, ruhsat ve vekalet durumu kontrolü belgelerinizin yanınızda olduğundan emin olun.
» Muayene için ilk yardım çantası, stepne, yangın söndürme cihazı, üçgen reflektör gibi ekipmanların aracınızda olmasına dikkat edin.
Araç muayenesi belirlenen periyot aralıklarıyla gerçekleştirilmelidir. Eğer bu sürelerde gecikme olursa bu durumda geciken her ay için %5'lik bir fazla bedel muayenede tahsil edilecektir. Aynı zamanda muayenesi yapılmayan araçlara da trafik cezası kesilebilir. Bu nedenle araç muayene süresi dikkate alınmalı ve araç muayenesi belirlenen periyotlarla yapmanız çok önemlidir.
Araç muayene süresi geçtiğinde bu geçerlilik tarihinin bitiminden itibaren gecikme cezası uygulanmaktadır. Muayenesiz araç kullanma cezasına çarptırılmanız için aracınızın muayene süresini 1 gün geçirmeniz dahi yeterli olacaktır. 2021 yılı için geçerli olan muayenesiz araç kullanma cezası 314 TL’dir. Bu ceza kesildikten sonra erken ödeme indiriminden yararlanmak istiyorsanız 15 gün içinde cezayı ödemeniz gerekecektir. Bu durumda cezayı %25 indirimli ödeyebilirsiniz. Eğer ödeme tarihini geçirirseniz ödeme tarihini geçirdiğiniz her ay için %5'lik bir ceza faizi ödemeniz gerekecektir.