Son Güncelleme:
Trafikteki kural ihlalleri mobese kameraları ve trafik polisleri tarafından tespit edilerek cezalandırılmaktadır. 2021 yılı itibariyle 2020'de belirlenen cezalarda %9.11 oranında artışa gidilmiştir. Bu yazımızda 2021 trafik cezaları ve ödeme koşulları, trafik ceza puanı hesaplanması gibi konular üzerinde duracağız.
Sürücüler trafiğin güvenliği için belirlenen kurallara riayet ederek araç kullanmalıdır. Trafik kurallarının ihlalinde, trafik cezasının türüne göre sürücü cezalandırılır. Trafik kuralları ihlali ile kesilen cezalar idari para cezalarıdır. Günümüzde mevcut pek çok trafik cezası türü mevcuttur. Genel olarak trafik cezalarına şu şekilde örnekler verebiliriz:
» Emniyet şeridini kullanmanın cezası 1340 TL olup; erken ödeme indirimli 1005 TL’dir.
» Tescil plakası bulunmayan araç kullanmanın cezası 1340 TL olup; erken ödeme indirimli 1005 TL’dir.
» Plakada üzerinde oynama yapmanın cezası 551.00 ₺ olup; erken ödeme 413,25 ₺’dir.
» Sahte plaka kullanmanın cezası 6687.00 ₺ olup; erken ödeme indirimli hali 5015,25 ₺’dir.
» Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2698.00 ₺ olup; erken ödeme indirimli hali 2023,50 ₺’dir.
» Ehliyeti yanında taşımamanın cezası 314.00 ₺ olup; erken ödeme indirimli hali 235,50 ₺’dir.
» Alkollü araç kullanmanın cezası 1340.00 ₺ olup; erken ödeme indirimli hali 1005 ₺’dir.
» Makas atmak yani ardı ardına tehlikeli şerit değiştirmenin cezası 1340 TL'dir. Erken öderseniz %25 indirimli olarak 1005 TL'dir.
» Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 314 TL olarak belirlenmiştir. Erken ödeme yaparsanız 235,5 TL’dir.
» Uyarıcı ya da uyuşturucu maddeyle araç kullanmanın cezası 6910.00 ₺ olup; erken ödeme indirimli 5182,50 ₺’dir.
» Hız sınırını %30'a kadar aşmanın cezası 314 TL iken; %30-%50 arası aşmanın cezası 652 TL; %50'den fazla aşmanın cezası 1340 TL'dir.
» Güvenli takip mesafesini korumamak yani yakın takibin cezası 144 TL’dir. Erken ödeme yapılınca 108 TL’dir.
» Hatalı park etmenin cezası 144 TL’dir. Erken ödemeyle 108 TL ödeme şansınız vardır.
» Sürüş esnasında cep telefonuyla konuşmanın cezası 314 TL’dir. Erken ödemeyle 235,5 TL ödeyebilirsiniz.
» Hatalı sollamanın cezası 314 TL’dir. Erken öderseniz %25 indirimle 235,5 TL ödeme yaparsınız.
Trafik ışıkları trafiğin güvenli bir şekilde seyretmesini ve araç geçişinin doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Kırmızı ışık ihlali trafiğin güvenliğinin ihlal edilmesine neden olur; bu yüzden kırmızı ışıkta geçen araçlar tespit edilerek sürücülere ceza kesilir. Bu tutar 2021 itibariyle 314 TL’dir, ancak sürücü kırmızı ışık ihlali davranışını sürekli olarak tekrarlarsa bu durumda farklı tedbirlerin de uygulanması gerekebilir.
Örneğin, eğer sürücü bir yılda 3 defadan fazla kırmızı ışık ihlali gerçekleştirirse bu durumda 30 gün ehliyetine el konulacaktır. Bu ihlal 6 kez olursa bu süre 45 gün; 9 kez olursa 60 gün olarak belirlenecektir. Yine 6 defadan fazla ihlal söz konusuysa sürücülerin psikiyatri uzmanının muayenesinden geçmesi gerekebilir.
Karayolları Trafik Kanunu m. 61/1-a bendinde taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu alanlarda araç park etmenin yasak olduğuna değinilmektedir. Eğer siz bu alanlarda aracınızı park ederseniz hatalı park nedeniyle 2021 itibariyle 15 ceza puanı ve 144 TL para cezasına çarptırılırsınız. İstisnai bir durum olarak engelli araç park yerine araç park etmenin cezası hatalı park cezasının iki katı olup 288 TL’dir. Hatalı park ettiğiniz araç trafik ekipleri tarafından otoparka çekilebileceği gibi sadece ceza kesilmesi yoluna da gidilebilir. Eğer aracınız otoparka çekilirse bu durumda otopark ücreti ödemeniz gerekecektir.
Aracınızı park etmenizin hatalı olduğu alanlara örnekler vermek gerekirse:
» Yerleşim yeri dışındaki alanlar
» Sol şeritler
» Yaya geçitleri veya yaya yolları
» Taşıt yolları
» Kavşaklara 5 metre kala alanlar
» Dönemeçler
» İkinci sırada park etme
» Otobüs durakları
» Trafik işaretlerinin altındaki alanlar
» İzin verilen zamanların dışında park etme
» Alt veya üst geçitler
» Kamunun yararlandığı alanların giriş ve çıkışlarına fark etme
» Resmi araçlar için ayrılan alanlara park etme
Sürücülerin trafikteki sicili olan trafik cezası sistemi trafik kurallarına ne derecede riayet ettiğinizi gösteren bir sistemdir. Kural ihlali durumunda ceza puanı belirlenerek sisteme eklenmektedir. Bu puan gerçekleştirdiğiniz trafik kuralı ihlaline ve sizin kusur derecenize göre değişim gösterecektir. Bir yıl içerisinde trafik ceza puanı 100'ü geçen sürücülerin ehliyet belgeleri süresiz olarak iptal edilmektedir. Bu nedenle trafik cezası kesilmesi durumunda puanınızı takip etmeniz çok önemlidir.
Trafik kuralı ihlali yapan sürücülerin plakaları tespit edildikten sonra ceza kesilir. Kesilen ceza 7 - 10 gün içerisinde ikamet ettiğiniz adrese gelecektir. Cezanızı aynı zamanda e-devlet sistemi üzerinden cezanız adresinize tebliğ edilmeden önce sorgulayabilirsiniz.
Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız çaptırıldığınız ceza bedelini %25 yani dörtte bir oranında indirimle ödersiniz. Devletin size tanıdığı trafik cezası erken ödeme indirimi bu süre içerisinde ödeme yaptığınız zaman yararlanabileceğiniz bir indirimdir. Eğer cezanızın tebliğinden itibaren 15 günü geçmişse indirimden yararlanamazsınız ve cezanızı ödemediğiniz her ay cezanız %5 faiz uygulanarak artış gösterir.
Örneğin, hatalı park yaptığınızı farz edelim. Bu durumda 15 gün içinde ödeme yaparsanız ödemeniz gereken tutar 144-144/4=108 TL olacaktır. Eğer cezanızı 5 ay geciktirdiyseniz bu durumda ödemeniz gereken meblağ 144+144x%5x5=180 TL olacaktır.
Trafik cezanız kesildikten sonra trafik cezası ödeme işleminizi PTT, banka şubeleri ve vergi dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yaparken erken ödeme indiriminden yararlanırsanız kesilen cezadan %25 oranında daha düşük bir meblağ ödemeniz gerekecektir. Eğer cezanızı geciktirdiyseniz bu durumda hem ceza hem de cezaya uygulanan faizi birlikte ödemek zorunda kalırsınız.