Son Güncelleme:
Son dönemlerde pek çok araç üreticisi manuel vitesli araç üretimi durduracağını ve artık otomatik olarak üretim yapacağını duyururken birçok kullanıcı da daha rahat olduğundan düz vitesten otomatik vitesli araçlara geçiş yapıyor.. Sizde otomatik vitesli bir araç aldıysanız, almak istiyorsanız manuel vitese kıyasla daha dikkatli davranmalısınız. Peki otomatik şanzımanda nelere dikkat edilir? Otomatik vites nasıl kullanılır, otomatik araç almak mantıklı mı gibi sorularınıza yanıtlar verecek olan rehberi sizler için hazırladık.
Otomatik vites araçlarda P , R , N, D ve S modları bulunur. P aracı park haline almak için kullanılan bir vitestir. Bu modda araç ileri yada geri kaçırma yapmaz. N modu manuel araçlarda olduğu gibi boş vitestir. R modu geri vites, D ileri vites, S sport modudur. Bu sürüş modlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler:
Araç park halindeyken P modunda bırakılmalıdır. Yokuş yukarı yada yokuş aşağı durumlarda araç öncelikle N yani boş vites moduna alınmalı, el freni çekilip sonrasında P moduna alınmalıdır. Aksi halde araç aşağıda yada yukarı kaç eğilimini şanzımandan destek alarak engeller ve bu da şanzımana yük binmesine sebep olur.
Araçlarda yokuş aşağı giderken N sürüş modu yani manuel araçlar içinde boşa almak en tehlikeli ve zararlı olgulardan biridir. Genellikle yakıt tüketimi için ekonomik olduğu düşünülse de şanzımana zarar verebilir. Yokuş çıkarken gazı biraz daha kullanmak gerekir. Özellikle yokuşa girerken biraz hızlı yaklaşmak ciddi avantaj sağlamaktadır. Otomatik şanzımanlı araçlarda gaz pedalı kademeli olarak ayarlanır. Biraz sıkıştırdığınıza araç zaten vites düşürecektir şayet düşürmezse bile araç pedalını sonuna kadar bastığınıza araç bir vites küçültecektir.