Son Güncelleme:
Dizel ve benzinli otomobiller arasındaki farklar günümüzde araba alırken en çok düşündüren noktalardan biri. Dizel ve benzinli motorlara dair bilinmesi gerekenler!
Benzinli motorlar içten yanmalı motorlardır. Bu motora giren yakıtın hava ile karıştığı ve bu karışımın motorun silindirlerinin içinde içten sıkıştırıldığı anlamına gelir. Yani araç içten yanmalı olarak bilinir. Bu noktada yakıt yanar, bir pistonu aşağıya indirir ve aracın şanzımanına bağlı olan tekerlekleri döndüren krank milini çevirir. Piston daha sonra silindir içinde yukarıya doğru hareket ederek yanmış gazları motordan egzoz borusu dışına itmektedir. Bu döngü saniyede birkaç kez tekrar eder.
Bir motor ne kadar çok silindire sahipse o kadar düzgün çalışır ve yanma olayları birbirine çok yakın gerçekleştiğinden daha fazla güç kazanır. Silindirler performans için önemlidir.
Dizel motorlarının ayrıldığı yer motorun içindeki yakıtın nasıl ateşlendiğidir. Dizel yakıt ve hava yeterince sıkıldığında, aşırı sıkıştırma karışımın kendiliğinden tutuşması için yeterli ısı üretir. Bu sıkıştırma ateşlemesi olarak adlandırılır ve bir dizel motorun nasıl çalıştığının temelini oluşturur.
Dizel yakıt birim ağırlığı olarak ağır ve enerji bakımından daha ise daha güçlüdür. Genellikle motorları benzinden daha pahalıya mal olsa da, daha fazla potansiyel enerji içerdiğinden daha az dizel yakıt gereklidir. Bu durumda dizel motorların daha fazla maliyet getirmesini ve satış olarak da daha fazla fiyata satılmasının net örneğidir. Yakıt olarak karşılaştırıldığında dizel motorların daha az yaktığı net olarak ifade edilmektedir.
Benzinli ve dizel motorların gücü beygir ve tork ile ölçülür. Beygir bir güç ölçüsüdür. Tork ise motorun aktarma organları üzerindeki büküm kuvvetinin bir ölçüsüdür. Her ikisinin de büyük miktarda olması harika ancak sadece biraz tork ile çok fazla beygir gücünüz varsa aracınız çok yavaş hareket edecektir. İşleri harekete geçiren torktur bu yüzden büyük kamyonlarda dizel motorlar kullanılır. Ağır yükleri taşımak için çok fazla torkları var. Ancak dizel motorları beygir olarak yüksek çıkmıyor, bu nedenle ortalama olarak daha az beygir gücü yapıyorlar. Bu yüzden dizel motorlu çok sayıda spor otomobil bulunmuyor.
Otomobil üreticilerinin insanlar üzerinde net olarak anladığı şey sürücülerin otomobillerde torku sevmesidir. Gaz pedalına basıldığında aracın çevik bir şekilde ileri atılması sürücüyü geriye yaslanma hissi sıklıkla aranan duygulardan. Dizel motorlar iyi bir aktarımla birleştiğinde insanlara bu duyguyu verdiği ortaya çıkmıştır.
Dizel motor ve benzinli motorlar ağırlık olarak neredeyse aynıdırlar. Dizel motorda havanın sıkıştırılması ile yakıt yakması olayında benzinli motora göre biraz daha fazla tahrip olmaktadır. Bu yüzden dizel motorların filtre vb. olarak masrafları daha fazla çıkmaktadır. Bu bilinen dışında dizel motorlarda bilinmeyen tek şey, otomobil üreticilerinin bunu düşünüp daha fazla dayanıklı motor üretmeleri. Kalitenin benzinli motordan daha fazla olması. Teknolojinin gelişmesiyle dizel motorlarda emisyon olarak büyük bir gelişim sağlandı. Bu motorlar çevreyi ve doğayı daha az kirletir hale geldiler. Artık birçok dizel otomobil, AdBlue adıyla da bilinen DEF adında ayrı bir katkı maddesi kullanıyor . AdBlue, araçtaki küçük bir tankta tutulan üre bazlı bir sıvı katkı maddesidir ve daha temiz hale getirmek için dizel egzosunun arıtılmasında kullanılır. Başka seçenekler arasında olan Dizel Partikül Filtresi (DPF) kullanılarak dizel yakıtın çıkardığı kötü maddelere karşı temizlik ve filtre görevi görüyor. Ek olarak Dünya üzerinde dizel motorlu araçların sayısı git gide azalarak yerini elektrikli araçlara bırakmaya yolunda ilerlemektedir. Ülkeler artık dizel yakıtlı araçların üretimini durdurmak ve daha çevreci olan elektrikli otomobillere geçiş yapmak istiyorlar. Hatta bu durum karşısında yasa çıkarmayı bile düşünüyorlar.
Dizel motorlu otomobiller gürültülü ve sesli olarak çalışmaktadırlar. Teknolojinin gelişmesi ve izolasyon ürünlerinin artmasıyla modern teknoloji bu şikayeti büyük ölçüde hafifletmiştir. Genellikle eski dizellerle ilgili gürültü kirliliği ve siyah duman modern teknoloji sayesinde neredeysesıfıra indirmengiştir. Bu sayede yeni otomobillerde dizel araçla, Benzinli araç arasında ses ve gürültü farkı azalmıştır.
Dizel motorların daha iyi ve kullanışlı olduğunu savunan markalar arasında ilk sırada Jeep markası bulunmaktadır. Jaguar, Land Rover ve Chevrolet de dizel teknolojisinin büyük bir savunucusudur.