Otomatik Araba Nasıl Kullanılır? Otomatik Vites Kullanımı
Son Güncelleme:
Araçlar otomatik ve manuel vites olmak üzere iki farklı şanzıman seçeneği sunar. Peki şanzıman nedir? Ne işe yarar? Şanzıman: Vites kutusu olarak da bilinen, motordan aldığı gücü tekerleklere ileten sistemdir. Manuel vites: kullanan kişi tarafından ilk olarak debrijaya basıp, motor ile tekerlek arasındaki güç iletişimini kesen, sonrasında vites değiştirilip debriyaj bırakılmasıyla tekerleklere güç veren sistemdir. Otomatik şanzıman nedir, ne işe yarar? Otomatik vites araba nasıl kullanılır? İşte bilmeniz gerekenler!
Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?
Otomatik vites teknolojinin gelişimiyle beraber kullanım kolaylığı ve konfor sunan bir şanzıman türüdür. Manuel şanzımanın gelecek zamanda yerini bırakacağı otomatik şanzıman aracın kendi kendine tekerleklere giden gücü kesip vites değiştirdiği bir sistemdir. Sistemin her geçen gün geliştirilmesiyle beraber manuel şanzımanın üretilmeyeceği ve ilerleyen dönemlerde araçların sadece otomatik olarak sunulacağı duyuruldu.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat olacaktır. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi sorunlarla karşılaşmak istemeyen kullanıcılar otomatik şanzıman tercihi ediyorlar. Otomatik araba nasıl kullanılır?
Otomatik Vites Üzerinde Harfler
Otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmaz. Bu yüzden sol ayağınız kullanmanıza gerek yoktur. Vites üzerinde P N R D standart olarak bulunur. Bazı araçlarda S L 1 2 3 gibi seçeneklerde sunulmaktadır. Bu kavramları tanıyacak olursak;
P: Park modu N: Boş vites R: Geri vites D: Birinci vites (ileri kalkış vitesi) S: Sport Vites/Sürüş L: Arazi yada Ağır vites/devir anlamına gelmektedir.
Sürücüler yada otomatik vites kullanmak isteyenler bu kavramlara aşina olmalılar. Sistem çok basit çalışmaktadır.
Otomatik Vites Kullanma Klavuzu
Araç P vites modunda olduğu baz alınmaktadır.
Anahtar kontağa takılır ve frene basılarak araba çalıştırılır. Otomatik vites araçların çoğu frene basmadan çalışmamaktadır.
Sonrasında ayak yine fren üzerindeyken vites konumu değiştirilir. Eğer geriye gidecekseniz vitesi R moduna alıp freni biraz bıraktığınızda araba geriye hareket edecektir. Konumunuzu aldıktan sonra D moduna alarak ileriye doğru tekrar hareket edersiniz. Otomatik vites araç kullanırken en çok karşılaşılan problemlerden biri manuel deneyimi olan kullanıcıların debriyaj alışkanlığı olması. Bu durum sol ayağın sertçe frene gitmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden otomatik vites araba kullanırken (alışana kadar) sol ayağın geride tutulması sizler için iyi olacaktır.
Otomatik Vites Araba Yokuşta Nasıl Kullanılır?
Yeni nesil teknolojilerle beraber otomatik/manuel vitesli araçlar yokuş kalkış destek sistemleriyle gelmektedir. Yokuş kalkış desteği olmasa bile otomatik vitesli araçlarda yokuştayken ayak hep fren üzerinde bekletilir ve ışık yandıktan sonrasında gaza basılarak devam edilir. Yokuş kalkış desteği olan araçlar frenden ayağı çekip gaza basıncaya kadarki geçen sürede sizin için arabayı tutarak geriye kaçırmaz. Bazı araçlarda ise hem yokuş kalkış sistemi hemde 'A' adı verilen Auto Hold sistemi bulunmaktadır. Ayağınızı fren üzerinde bekletmenizi engelleyen sistem durduğunuzda devreye girerek sizlere konfor sağlamakta, ayağınızı fren üzerinde bekletmenize ihtiyaç olmamaktadır.