Son Güncelleme:
Araç kullanıcılarının sıklıkla karşısına çıkan ve bilmesi gereken araç ikaz lambalarını sizler için derledik. İkaz lambaları bazı durumlarda hayati önem taşırken, bazı durumlarda bilgi verme amaçlı yanmaktadır. Peki araba göstergeleri ve arıza işaretleri nelerdir? Bu durumlarda neler yapılması gerekiyor. İşte bilmeniz gerekenler!
Bu ışık genellikle dizel araçlarda olup, motor çalıştıktan sonra otomatik olarak söner. Dizel motorlarda ustaların önerdiği bu ışık sönene kadar marşa basılmaması gerektiği yönünde. Eğer yanıp sönüyorsa, kızdırma bujisini aşınmış olduğu anlamına gelir.
Bu ikaz ışığı sürekli olarak yanıyorsa yada ara ara yanıp sönme yapıyorsa, hava yastığında bir sıkıntı olduğu anlamına gelir. Servise götürülmesi önerilmektedir.
ABS lambası kontağı açtıktan bir süre sonra söner. Eğer ışık sönmüyorsa ABS arızasıyla karşı karşıya kaldığınız yönündedir.
Lastik basınç uyarı sistemi lastiğin inik yada patlak olduğu durumlarda yanar. Yeni nesil araçlarda hangi lastiğin olduğu gösterilirken, eski model araçlarda herhangi bir lastik inik yada patlak anlamına gelir.
Bu arıza lambası normalde denge kontrol sisteminin aktif olduğunu ifade eder. Aracın kayma durumunda yada patinaj durumunda gösterge ekranında yanar söner.
Yağ basıncının düşük olduğunu ifade eden ikaz lambasıdır. Araç için hayati önem taşıyan motor yağının azalmasında yanar.
Hararet gösterge ışığı, motor sıcaklığının olması gerekenden yüksek olduğu anlamına gelir. Bu lambanın sönmesi için aracı kenarıya çekip beklemeniz gerekmektedir. * Bu ikaz lambasının bazı araçlarda bir de mavi renkli olanı mevcuttur. Bu lambada motorun soğuk olduğunu ifade eder.
Aracın akü voltajında düşüklük olduğunu ifade eder.
Aracın motor sisteminde genel bir sorun olduğu durumlarda yanar. Bu lamba tüple uyumlu olmayan araçlarda genelde yanık kalır. Bu durum bir sorun teşkil etmemektedir. Eğer aracınız tüplü değil ve bu ikaz ışığı yanıyorsa aracınızı serviste götürmeniz gerekmektedir.