Son Güncelleme:
Otomobil kullanıcılarının en sık karşılaştığı sorunlardan birisi araba motoru harareti sorunudur. Aracın hararet yapmasına neden olan pek çok faktör vardır. Gelin birlikte aracınızı neden hararet yaptığı ve bu hararet sorunun nasıl çözümleneceği konularını ele alalım.
Aracın hararetinin yükselmesinin nedeni aracın motor ısısının normal seviyeyi aşması nedeniyle verimli çalışamamasından kaynaklanır. Aracın harareti yükseldiğinde müdahale edilmezse bu durum pek çok kötü sonuca yol açabilir.
Aracınızın parçaları hasar görebilir, motordan dumanlar çıkabilir. Bu nedenle aracınız hararet yaparsa mutlaka aracınızı müsait bir konuma çekip müdahale etmeniz gerekir. Aracınızın hararet yaptığını araç kullanırken hissedebileceğiniz gibi hararet göstergesine bakarak da anlayabilirsiniz.
Araçta yer alan hararet göstergesi gösterge panelinde yer almaktadır. Kırmızı bir termometre olarak görülen araba hararet göstergesi normal aralık değeri 70 – 90 derece arasıdır. Arabanın hararet yaptığını bu derecenin 90 derecenin üzerine çıktığı zaman anlayabilirsiniz. Bu sıcaklık motorun değil; soğutma sıvısının sıcaklığı olup aracın motorunun gerektiği gibi soğutulamamasına neden olur.
Arabanız pek çok farklı nedenle hararet yapabilir. Bu nedenleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Fan Arızası: Aracınızın soğutma fanı verimli bir şekilde çalışmazsa ya da hiç çalışmıyorsa bu durumda motor soğutulamayacaktır.
Aracınızın Suyunun Azalması: Soğutma sıvısı antifiriz ve su karışımıdır. Bu karışım zamanla aşırı ısınma sonucu buharlaşma ya da sızıntı sonucu azalabilir.
Devirdaim Pompasının Arızalanması: Soğutma işlemini gerçekleştiren en önemli ekipmanlardan birisi devirdaim pompasıdır. Bu pompa soğutma sıvısının düzenli bir şekilde dolaşmasını sağlar; bu nedenle bu pompadaki arıza arabada hararet oluşmasına yol açar.
Göstergenin Bozulması: Göstergenin ayarı bozulduğu için aracınız hararet yapmadığı halde aracınızın hararet yaptığını düşünebilirsiniz.
Termostat Arızası: Termostat arızası kendisini motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasıyla gösterir. Termostat çalışmadığında hararet oluşur.
Motorun Zorlanması: Hatalı vites değiştirme ve motorun kapasitesinin zorlanması aracın hararetinin artmasına yol açar.
Soğutma Hortumlarında Delik Oluşması: Soğutma sıvısının yer aldığı hortumlardaki delikler sistemin çalışma düzenini bozacaktır.
Genel olarak araç harareti durumunda neler yapmanız gerektiğini şu şekilde özetleyebiliriz:
Öncelikle arabanızı uygun bir yere çekerek araç radyatörüne bakmadan önce soğutma sıvısının soğumasını bekleyin. Aksi takdirde ısınan basınçlı su üzerinize sıçrayabilir.
Yeterli kadar bekledikten sonra radyatördeki soğutma sıvısının seviyesini inceleyin. Eğer su seviyesi çok azalmışsa bu durumda radyatöre su ekleyin.
Radyatördeki sıvı seviyesi normalse bu durumda sorun başka nedenlerden kaynaklanıyordur. Bu durumda aracınızı bir tamirciye ya da servise götürmenizi öneririz.
Eğer aracınızı tamir ettirmezseniz aracınızın contası yanacağından motor kitlenecektir. Ciddi bir tamir masrafı karşılamak yerine araba harareti gözlemlediğinizde önceden önleminizi almanızı öneririz.