Son Güncelleme:
Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yolcu ve eşya taşıyan araçlar için kısaca ticari araçlar için kış lastiği kullanma uygulaması her sene düzenli olarak belli zamanlar arasında zorunlu kılınıyor. Peki hangi araçlar kış lastiği kullanmak zorunda? Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? İşte kış lastiğine dair tüm detaylar.
Kış lastikleri +7 derecenin altında, ıslak ve kuru hava koşullarında performansı arttırmak için üretilen ve maksimum tutuş sağlayan lastiklerdir. Islak olmayan yollardan kaygan yollara geçişte aracı yolda tutar, kayma riskini minimuma indirir. Bunun için de devlet tarafında kış lastiği uygulaması zorunlu tutulur.
Karayolları Trafik Kanunu gereğince kış (kar) lastiği takmama cezası 776 TL olarak belirlenmiştir. *2021 yılı Ocak ayı itibariyle yapılan zam doğrultusunda kış lastiği takmama cezası 776 TL'den 835 TL'ye yükseltilmiştir.
Kanun geregi 1 Aralık 2020 ile 1 Nisan 2021 tarihleri arasında kışlık lastik takma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu lastiği takmayan sürücülere idari para cezası uygulanırken, görevli memur eşliğinde en yakın lastikcide bu lastikleri temin etmek ve taktırmak zorunludur.
Kışlık lastikler ticari tüm araçlar için zorunlu tutulmaktadır.
Hususi olarak kullanılan otomobil ve araçların için bu uygulama zorunlu değildir.
Kış lastikleri 4 mevsim olarak bilinen lastiklerden farkı üzerindeki dişleri ve desenidir. Su, buz ve kar gibi maddelerin oluklardan dışarı atılmasına yardımcı olması için üretilen kışlık lastikler ilave çekiş sağlayarak yola daha iyi tutunmaktadır. 4 mevsim olarak kullanılan lastikler ise kış lastiği olarak değerlendirilmemektedir. Yani 4 mevsim lastikler kışlık lastik yerine geçmemektedir.
4 mevsim lastiklerin üzerine kar zinciri takmak yeterli olmayacaktır. 4 mevsim lastikler kar ve buzlu yol koşullarında yeterli olmadıkları için zincirin çok bir katkısı olmayacaktır. Yoğun kar yağışı altında lastiğin temas eden kısmını kavrayan ve daha kar üzerinde daha rahat ilerlemesini sağlayan kar zincirlerini işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Fakat kar zincirinin takılması zor olduğu için pek tercih edilmemektedir.