Son Güncelleme:
Yağmurun hızlı yağması, tıkanmış kanalizasyon, su şebekesinin patlaması, akarsuların taşması gibi nedenlerden dolayı sel her an olabilir.. Peki su birikintisi, sel gibi durumlarda araçları nasıl koruruz? İşte detaylar!
Su araçların elektriğine zarar verdiği için hava yastıklarının aniden açılmasına neden olabilir. Bunun için eğer durabiliyorsanız suyun en az temas edebileceği bir yere aracınızı çekin. Eğer duracak vaktiniz ve konumunuz yoksa ilk olarak farlarınızı açın.
> Önünüzdeki araçla aranızda iki kat daha fazla boşluk bırakın. (Islak zeminde fren mesafesi uzar.)
> Su fazlalığı nedeniyle motorunuz su alır ve araç stop ederse beklerken kaputu açmayın.
> Mümkünse durağan halde olan sudan kaçınmaya çalışın.
> Derinliği 10 cm'den fazla olan sel sularına girmeyin.
> Yavaş ve istikrarlı olun, ne gaza ne frene basın stabil olarak devam edin.
> Eğer sel suyunda mahsur kalır ve aracınızı hareket ettiremezseniz mümkün oldukça dışarı çıkmaya çalışmak yerine arabada bekleyin.
Su üzerinden hızlı araç kullanmak tehlikelidir. Lastikleriniz yolla temasını kaybedebilir bu durum direksiyon kontrolünü kaybetmenize neden olur.
Mümkün oldukça yavaş (trafiği aksatmayacak seviyede) kullanmaya çalışın.
Su birikintilerine girmemeye çalışın.
Su birikintisi varsa hızını değiştirmeden (azaltıp/arttırmadan) sabit hızla yolunuza devam edin.
Su seviyesi aracınızın ön havalandırma menfezinden (böbrek olarak tanımlanan alan) yüksekse uygun bir yere aracınızı çekip beklemeyi tercih edin.
Rögar kapakları şiddetli su yüzünden yerinden çıkabilir aracınızın tekeri boşluğa düşebilir onun için rögar kapaklarına da dikkat ediniz.
Yağışlı havalarda araç kullanırken yerler kayganlaşacağı için hız sınırını ve takip mesafesini korumak oldukça önem arz etmektedir. Yağmurlu havada şu hızda kullanılmalı demek doğru olmayacaktır bunun yerine yol durumuna ve o yerdeki yasal hız sınırına dikkat etmek uygun olacaktır.