Otomatik vitesli araçlar, manuel vitesli araçlara göre daha kullanımı kolay ve daha rahat bir sürüş deneyimi sunar. Ancak otomatik vites araç kullanmak için bazı temel bilgilere sahip olmak gerekir. Bu makalede otomatik vites arabanın nasıl çalıştırılacağına ve kullanılacağına dair bilgileri detaylı olarak anlatacağız.
Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır?
Otomatik vites araba kullanımında, sürücü tarafından manuel olarak vites değiştirme işlemi yapılmaz. Bunun yerine araçta bulunan otomatik şanzıman, aracın vites değiştirme işlemini otomatik olarak yapar. Bu nedenle otomatik vitesli araç kullanmak daha kolaydır.
Otomatik vites araçlar, P (Park), R (Reverse), N (Neutral) ve D (Drive) gibi kısaltmalarla belirtilen vites pozisyonlarına sahiptir. Araç hareket ettirilmeden önce, aracın park pozisyonuna getirilmesi gerekir. Bunun için vites kolu P (Park) konumuna getirilir. Eğer park pozisyonunda vites kolu hareket ettirilemiyorsa, önce fren pedalı basılır, daha sonra park pozisyonuna getirilir.
Araç geri hareket ettirileceği zaman, vites kolu R pozisyonuna getirilir. Araç ileri hareket ettirileceği zaman ise, vites kolu D pozisyonuna getirilir. Normal sürüş esnasında, D pozisyonu kullanılır ve araç otomatik olarak vites değiştirir.
Araç hareket halindeyken, durma işlemi yapılacağı zaman, öncelikle fren pedalı basılır ve daha sonra vites kolu N pozisyonuna getirilir. Araç tamamen durduktan sonra, araç park pozisyonuna getirilerek kontak kapatılır.
Otomatik Vites Hangi Viteste Çalıştırılır?
Yeni nesil otomatik araçların hepsi fren pedalına basarak çalştırmaya müsade eder. Geri kalan işlemlerin hepsi manuel vitesli araçlarla aynıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi siz zaten aracı kullandıktan sonrasında park konumunda bıraktığınız/bırakmak zorunda kaldığınız için geri araca bindiğinizde P konumunda olan viteste çalıştırabilirsiniz. Araç N konumunda da çalışabilmektedir. Bu işlemlerin hepsini bir sıraya koyacak olursak şöyle özetleyebiliriz.
1- Araca binin ve anahtarı kontağa takın.
2- Sağ ayağınızla frene basın.
3- Kontağı çevirip bıraktığınızda araç çalışacaktır.
Araç start stop düğmesi ile çalışıyorsa da her işlem yukarıdakiyle aynıdır. Not: Yeni nesil araçların bir çoğu motoru kapattıktan sonra vitesi P konumunda getirmeden anahtarın kontraktan çıkarılmasına izin vermez. Eğer araç anahtarı veriyorsa size uyarı sesi çıkaracaktır.