ArabaVS » Yararlı Bilgiler » Lastiklerin Hava Basıncı Neden Düşer? Araba kullanan herkesin bilmesi gerekenler

Lastiklerin Hava Basıncı Neden Düşer? Araba kullanan herkesin bilmesi gerekenler

Son Güncelleme:

Araç kullanıcılarının sık deneyimlediği durumlardan birisi de lastik hava basıncı düşmesidir. Lastikler pek çok farklı nedenle hava basıncını zamanla yitirebilmektedir. Gelin birlikte lastiklerin hava basıncının neden düştüğü, bunun nasıl anlaşıldığı ve düzeltileceğini ele alalım.


Lastik Hava Basıncının Düşme Nedenleri

Lastiğin hava basıncını yitirmesine yol açan sebepleri şu şekilde ele alabiliriz:
Lastik basıncının düşme nedenleri


1. Hava Osmozu 

Lastiklerin içerisinde lastik molekülleri ve hava molekülleri yer almaktadır. Lastikte bulunan moleküllerin arasında hapsolan hava molekülleri nedeniyle küçük boşluklar oluşabilir. Bu nedenle içteki basınç dıştaki basınçtan yüksek olduğundan lastiğin içindeki hava molekülleri bu boşluklardan dışarı doğru kaçabilir. Bu nedenle meydana gelen araba lastiği inmesi hava osmozu olarak adlandırılmaktadır. 
Ayda ortalama 1 – 2 psi kadar aracın lastiği basıncını yitirebilmektedir. Bu başta küçük gibi görünse de ortalama 1 yıl içerisinde 24 psiye kadar lastik hava basıncını kaybedebilmektedir. 


2. Aracın Uzun Süre Kullanılmaması

Araçta hava osmozu nedeniyle meydana gelen bu basınç kaybının ilk etapta görülmeyebileceğine değinmiştik. Ancak uzun süreli depolarda ve garajlarda muhafaza edilen araçlarda bu basınç farkı araç kullanılmadığı için denetlenememekte ve uzun vadede iyice gözle görülür hale gelmektedir. Bu nedenle kullanılmayıp bir köşede bekletilen araçlarda lastik inmesi çok sık görülen bir problemdir. 


3. Lastikleri Zorlayan Zeminler

Lastikler aşınma nedeniyle hava basıncını kaybetmeye daha açık hale gelmektedir. Bu nedenle özellikle arazi gibi zorlayıcı zeminlerde sık kullanılan araçlarda lastik hava basıncı düşmesi daha sık gözlemlenmektedir.
Zeminin kötü olması lastikleri zorlayarak hava basıncını düşürür


4. Lastik Materyalindeki Sıkıntılar

Lastiklerde meydana gelen küçük çatlak, hatalı jant kullanımı ya da sibop başlığı nedeniyle de tekerleklerden hava sızması meydana gelebilir. Bu durumda aracın lastikleri söz konusu sızıntının boyutuna göre çok hızlı bir şekilde hava basıncını kaybedebilmektedir. 


Lastik Hava Basıncı Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Lastikler görüldüğü üzere pek çok farklı nedenle basıncını yitirebilmektedir. Bu basıncın azaldığını anlamak için aracınızı gözlemlemeniz gerekecektir.  Aracınızdaki dikkat etmeniz gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
» Aracınız düşen hava basıncına oranla daha fazla efor harcar. Bu kapsamda aracın motoru daha hızlı ısınıyorsa ya da hararet yapıyorsa bunun nedenlerinden birisi lastik basıncı düşmesi olabilir. 
» Aracınızın lastiği patladıysa bu basınç düşmesi nedeniyle gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda diğer lastiklerin basıncını ölçtürmekte fayda vardır. 
» Aracınızın tekerleklerinde bir inme meydana gelmiş olabilir. Özellikle uzun süredir aracınızın lastik basıncını ölçmediyseniz bunu gözlemlemeniz daha kolay olacaktır. 
» Aracı kullanırken hakimiyet kurmakta zorlanıyorsanız lastik basıncı değerinde bir sorun olması muhtemeldir.  


Lastik Hava Basıncı Nasıl Kontrol Edilir?

Lastik hava basıncı düşmesi kaza riskini arttırmaktan maddi olarak yakıt külfetine yol açmasına kadar pek çok soruna neden olmaktadır. Bu nedenle lastiklerinizdeki hava basıncını düzenli periyotlarla kontrol ettirmenizde fayda vardır. Bu aralığın 10 gün ile 30 gün arası olması idealdir. 
1. Öncelikle lastik hava basıncı ölçümü için basınç ölçer kullanılmalıdır. Petrol ofislerinde ya da oto servislerinde olan bir cihazdır.
2. Lastikler ısındığında basınç ölçümünde hata olabileceğinden araç soğukken ölçüm yapılmalıdır.
3. Ölçüm için lastiğin sibop kapağı sökülmesi ve ölçer üzerine yerleştirilmelidir. 
4. Ölçerdeki basıncı ölçerek aracınız için ideal olan psi değerini inceleyin. Bu değerin aracınızın modeline, lastik türüne ve kullanımınıza göre hesaplanması gerekecektir. 
5. Eğer ideal değerden daha düşükse bu durumda hava kompresörü ile lastiklere hava basılmalıdır.
6. Hava basılmasının ardından basınç ölçerle lastiklerin durumu tekrar kontrol edilmelidir. 
7. İdeal değerde olan lastiklere sibop başlıkları tekrar takılmalıdır.
Tüm bu adımlar takip edilmesine rağmen lastik basıncınız hala çok hızlı bir şekilde düşmeye devam ediyorsa bu durumda bir oto servise ya da tamirhaneye başvurmakta fayda vardır. Bu lastik hava basıncı düşmesi nedeni yanlış sibop kullanımı ya da araca uygun olmayan janttan kaynaklanıyor olabilir.
Hava basıncını kontrol etme yolları


İlgili İçerik: Lastik Basıncı Yüksek Olursa Ne Olur?

Yakıt Fiyatları 23 Kasım 2024

Benzin litresi: 42.74 ₺

Dizel litresi: 43.45 ₺

Sıfır Araba Modelleri

Alfa Romeo
Aston Martin
Audi
BMW
Chery
Chevrolet
Citroen
Cupra
Dacia
DS
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Seat
Skoda
Skywell
Smart
Ssangyong
Subaru
Suzuki
Tesla
TOGG
Toyota
Volkswagen
Volvo


Son Karşılaştırmalar


Araba Karşılaştırma sayfası

Son Haberler


ArabaVS.com aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

0.KM araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.
Copyright © 2024 Arabavs.com