Son Güncelleme:
Hibrit araçlar bir benzinli veya dizel motoru, elektrik piliyle çalışan ek bir motorla birleştirilmesidir. Bu kombinasyon, araç sahibinin daha düşük yakıt maliyetlerinden faydalanması ve aracın çevreye daha az etkisinin olması anlamına gelir. Alışkın olduğumuz benzinli veya dizel motorlu araçlara göre daha sessiz çalışma ve daha az yakıt kullanmını sunarlar.
Rejeneratif frenleme, frenleme esnasında normalde kaybedilen enerjiyi yeniden pillere takviye eder. Bu takviyeyle tekrar aracın hızlanmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir: Hibrit vs. Yarı Hibrit vs. Şarj Edilebilir Hibrit
Benzin ve dizel motorlu araçlarda da yaygın olarak bulunan özellik, hibrit araçlarda standarttır. Otomatik Start/Stop, araç durduğunda motoru kapatır ve gaza basıldığında yeniden çalıştırır. Bu, rölantide boşa harcanan enerjiyi azaltır.
Hibrit araçlar, daha karmaşık motorlara ve bileşenlere sahiptir. Bu yüzden benzinli ve dizel araçlara kıyasla daha dikkatli ve düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Hibrit araçların maliyetleri çok daha düşük olsa da, lastikleriniz doğru basınçta değilse hibritin yakıt verimliliğini düşürür ve performanstan ödün vermeye başlar. Bunun için araç üreticisinin size sunduğu hava basıncı ile kullanmalısınız.
Bir hibrit aracınız varsa, araç aküsünün bakımı her zaman öncelikli olmalıdır. Hibrit araçlar pille çalışan elektriğe bağlıdır, bu nedenle pilin en iyi durumda olması hayati önem taşır. Soğuk hava koşulları pil şarjını etkileyebilir, bu nedenle sonbahar ve kış boyunca pile özellikle dikkat ettiğinizden emin olun. Hibrit aküler, sıcak olduklarında her zaman daha iyi performans gösterdikleri için soğuk havalarda yola çıkmadan önce aracınızın yeterince ısınmasını beklemeniz tavisye edilmektedir.
Hibrit motor kısmen benzin veya dizel ile çalıştırıldığından, motor yağı seviyesine dikkat etmeniz önemlidir. Bununla birlikte, motor hem elektrik hem de yakıtla çalıştığından, motor aşınmasının standart bir araca göre daha yavaş olması muhtemeldir.
Hibrit araçlar içten yanmalı motora sahip araçlar gibi 15.000 kilometrede bir bakımı yapılmaktadır.
Hibrit araçların değişmesi gereken parçaları daha az bulunduğundan diğer fosil yakıt kullanan araçlarla karşılaştırıldığında daha az masraf çıkarmaktadırlar. Bazı modeller de debriyaj, alternatör ve marş motoru gibi bazı mekanik parçalar tamamen kaldırılmıştırak ön görülemeyen maliyetlerin çıkma riski de azaltılmıştır.