Araçlarda ABS, ESP, EBD, TCS ve BAS Nedir? Ne İşe Yarar?
Son Güncelleme:
Araç alırken her insanın karşısına çıkan ve mutlaka her araçta olması gerektiği düşünülen bazı özellikler vardır. Bu özellikler genellikle ABS, ESP, EBD, TCS ve BAS gibi kısaltmalarla adlandırılmaktadır. Bu kısaltmalara genel olarak bakacak olursak; ABS: kilitlenme karşıtı frenleme sistemi, ESP: elektronik stabilite programı, TCS: çekiş kontrol sistemi, BAS: fren yardım sistemi, EBD: elektronik fren kuvveti dağılım sistemi olarak adlandırılmaktadır.
Bütün bahsedilen bu özellikler her araç için oldukça önemlidir ve sürüşü kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda sürüş güvenliğini artırması ve konforu en üst seviyede tutması için gereklidir. Bu sebeple her sürücü yeni yada ikinci el araç alırken bu özellikleri mutlaka dikkate almalıdır.
ABS ve ESP Ne İşe Yarar?
Araçlarda bu özelliklerin bulunmasının en temel sebebi sürüş güvenliğini ve konforu arttırarak yolcuları en iyi şekilde bir yerden bir yere ulaştırmak için bu özellikler gereklidir. Bunun yanı sıra, ABS, her çeşit yol koşulu ve hızda yapılabilme ihtimali olan ani fren sırasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmemesi için gerekli bir sistemdir. ESP, çekiş kaybını en aza indirmek için patinaj sırasında aracın dengesini artırarak frenleri otomatik olarak sıkan bir bilgisayar sistemidir.
EBD, TCS ve BAS Ne İşe Yarar?
EBD, ön ve arka tekerler arasında oluşabilecek olan fren kuvvetini düzenleyerek dengeli olarak hem ön hem de arka tekerlere dağılımını gerçekleştirmeyi amaçlayan sistemdir. Türkiye’de genellikle ASR olarak bilinen TCS, ESP sistemine yardım eden bir sistemdir.
Hareket halindeki aracın yol tutuşu kaybı yaşamaması için çalışmakta ve aracın dengesini sağlamaktadır. BAS, acil durumlar yaşanması halinde fren basıncını artıran bir sistemdir. Genellikle sürücünün davranışlarını yorumlayan bu sistem herhangi bir durumda ABS sistemi devreye girene kadar frenlerin sıkılmasını sağlayarak aracın en kısa sürede durmasını sağlamak için görevlendirilmiş bir sistemdir.