Son Güncelleme:
Otomobil üreticileri kendilerine özgü logoları ve amblemleriyle tanınmayı akılda kalıcılıklarını arttırmayı hedeflemektedir. Amblemler arasında tarihsel bir çok olaya şahit olmuş araç markaları bulunmaktadır. Günümüze kadar değişmeden gelen logolar, tamamen değişen amblemler, savaş sonrası batan otomobil markaları.
Araba amblemleri için yıllar öncesinden belirlenen bu amblemlerin hikayeleri oldukça farklı. Otomobil markalarının bilinmeyen hikayesi, logoların anlamları ve tarihsel değişimleri.
Acura aslında Honda'nın performans ve premium kolu olarak hizmet vermektedir. Kendi başına bağımsız bir şirket olarak sunulan Acura, sunduğu modeller genellikle Honda tarafından üretilen araçlarla aynı mimariye dayanmaktadır. İki marka arasında bir fark oluşturmak isteyen şirket Acura araçlarının daha iyi performans sağlamasını ve iç tasarım olarak daha lüks olmasını istediğiniden dolayı bu şirketi kurmuştur. Acura markasının spor araba üreticisi olarak bilinmesinin iki nedeni var. Acura NSX ve çift turbo hibrit V6 olan modelleri. Honda'nın araçlarında bulunmayan bazı özellikler ve teknolojik gelişmeleri bir arada sunuyor. Acura 1986 yılında Japonya'da üretim hayatına başlamıştır. Şuan dünya üzerindeki modelleri Acura MDX, Acura RDX, Acura RL, Acura TL, Acura TSX, Acura CSX, Acura RSX, Acura NSX'tir.
Alfa Romeo, lüks için üretilmiş büyük büyük bir markadır. Yakın zaman öncesine kadar markanın sadece bir modeli vardı. Bu model Alfa Romeo 4C. Marka 2010'ların sonuna doğru yeni modeller üretmeye karar verdi ve Alfa Romeo Stelvio ve Alfa Romeo Giulia'yı tanıttı. Her iki araçta pahalı ve sportif olarak bilinir. Araç 1910 yılında İtalya'da üretilmeye başlandı. Logosunun anlamı şöyle bilinir: Üzerindeki kırmızı haç işareti Milano'nun sembolüdür. Sağda, ağzından çıkan bir adamla bir yılan var (yeniden doğumu sembolize etmek ve ateş soluyan bir ejderha). Bununla birlikte, bu sembol üzerinde biraz karmaşıklıklar mevcut. Roma İmparatorluğu Haçlı Seferleri sırasında bugünün Ortadoğu müslümanları ile savaşa girdiği için bazıları bu yılanın aslında müslüman bir adam yediğine inanıyor.
Aston Martin'in en ilginç yanı, şirket ömrü boyunca en az yedi defa iflas etmiştir. Aston Martin aslen Bamford & Martin Ltd olarak biliniyordu. Lionel Martin ve Robert Bamford tarafından 1914'te yeniden kurulduğunda Aston Martin ismini aldı. James Bond'un dizilerinde bu markayı tercih etmesiyle beraber bu günlere geldi. Aston Martin Vantage, DB11, DBS Superleggera, Rapide AMR, Valkyrie ve Rapide E modelleri mevcut. Logo tarihsel olarak değişiklikler gösterse de kanatlı yapıdan vazgeçilmemiş.
Audi, BMW ve Mercedes'i de içeren üç Alman üçlüsünün üyelerinden birisidir. Bu üç marka birbiriyle güçlü bir şekilde rekabet ediyor. Audi Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük rakipleri kadar iyi satamazken, 27 otomobil ve 7 SUV içeren sağlam otomobil üreticisidir. Şirketin diğer şirketlerden farklı olarak üretmediği tek araç stili kamyonettir. Lüks, performans ve güvenilirlik açısından Audi'nin her gelir seviyesi için bir modeli mevcut.
Şirketin tarihçesi 1899'da August Horch'un Almanya'nın Köln şehrinde Horch & Cie'yi kurduğunda başlıyor. Kısa bir süre sonra şirket yönetimindeki düşünce ayrılıkları yüzünden Horch yeni bir marka kurmak için şirketten ayrılıyor. Soyadı ile kurduğu şirketi bırakan Horch yeni şirketine Audi adını veriyor. 1932'de kurulan şirket Audi AG-DKW, Wanderer ve Horch ile birleştiriliyor. Bu birleşemeyi de mevcut logoya yansıtıyor.
Bentley 1998 yılından bu yana Volkswagen Grubu'nundur. Sedan modellerinin üretiminden sonra satışlarda olumlu bir artış görmeye devam eden şirket yakın zamanlarda, Bentley ilk SUV'si Bentayga'yı tanıttı. Çok fazla ilgi gören araç, fiyat ve lüks açısından Rolls-Royce'a karşı rekabet ederek bu zincirin en üstünde yer alıyor.
1919'da tasarlanan amblemleri çok az değişti. Markanın bir uçak motoru üreticisi olarak gösteren simge merkezinde büyük bir B harfi olan ve açıkça “Bentley” anlamına gelen bir çift kuş kanadından oluşuyor.
BMW bugün lüks ve performanslı bir otomobil üreticisi olarak biliniyor olabilir, ancak şirket tam anlamıyla bu bilineni terse çeviriyor. 1916'da uçak motorları üreticisi olan BMW 100 yılı aşkın bir süredir hizmet hayatına devam ediyor. İkinci Dünya Savaş'ından sonra kazançları kötüye gitmeye başlayan şirket 1960'larda iflasla yüz yüze geldi. 1970'li yıllarda tekrar kendini toparlamyı başardı. Amblemi ilginç olan markalardan birisi olan BMW; şirketin kendisi bile sembolün neyi temsil ettiğini tam olarak açıklamamaktadır. Logo tasarımında kökeni ile ilgili iki farklı ihtimal değerlendiriliyor. Birincisi, karşıt mavi ve beyaz çeyreklerin, açık mavi gökyüzüne karşı dönen bir uçak pervanesini temsil ettiğine inanılıyor. Diğer hikaye, mavi ve beyazın, ticari marka yasasının şirket logolarında ulusal sembollerin kullanılmasını yasaklamasını önlemek için akıllıca gizlenmiş olan Bavyera bayrağını sembolize ettiği söyleniyor.
Bugatti'nin amblemini daha önce gördüyseniz neden sadece B yerine EB olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Nedeni oldukça basit: markanın adı olan Ettore Bugatti, E ve B birleşimini buradan alır. Bugatti şirketi, Ettore öldüğünde 1947'de ortada kaldı. Varisi olmadığı için ismini taşıyan kimse yoktu. Sonrasında Volkswagen'in satın aldığı markayı gerçekten şaşırtıcı hiper otomobiller inşa etmek için canlandırdı. Ettore Bugatti'ye bir övgü olarak, Volkswagen bugün aynı amblemi kullanmaya devam ediyor. Amblemi değişmeyen şirketlerden biri olarak yoluna devam ediyor.
Buick, yıllar boyunca düzenli bir logoda karar kılamayan şirketlerin başında geliyor. Çeşitli logolar arasında sürekli değişiklik yapması şirkette kriz çıkmasına neden oldu. Bu krizin kendilerine zararı olduğunu gören firma üç kalkan logosuna geri dönmeye karar kıldı. 55 yıl önce tanıtılan üç kalkanlı amblem marka kurucusu David Dunbar'ın mirasına kadar uzanabilir.
Cadillac, bugün bildiğimiz Amerikan otomobil üreticisi olan Henry Ford Company ile doğrudan bağlara sahiptir. Cadillac Henry Ford'un bir şirketidir. Şirket 1902'de yeniden düzenlenerek Cadillac adını Detroit Michigan'ın kurucusu olan Antoine de la Mothe Cadillac'a onursal bir hediyedir. Cadillac ilk olarak 1902'de birkaç ince farklılığa sahip bir Ford Model A idi. Yedi yıl sonra General Motors Cadillac'ı satın aldıktan sonra Amerikan lüks otomobil üreticisi olarak kuruldu. Cadillac daha sonra tam elektrikli araçlar, çelik tavan ve manuel şanzıman da dahil olmak üzere otomotiv teknolojisindeki bazı ilerlemelerin temelini attı. Markanın ilk V8 motorluyla Amerikan endüstrisinde bir standart belirledi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında yıllar boyunca sayısız ekonomik engellemeye rağmen Cadillac Alman lüks otomobilleriyle rekabet edebilen eksiksiz bir araç markası olarak üretime devam etti. Modelleri arasınada dört SUV, altı sedan ve bir coupe bulunuyor.
Chery Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket, 1997 yılında Çin hükümeti tarafından kurulmuştur. Binek otomobiller, minivanlar ve SUV'lar üretmektedir. Chery, 2003 yılından bu yana Çin'in en büyük binek otomobil ihracatçısıdır. Amblemin anlamı özgürlük arzusunu ve tüm sınırlamaları aşma çabasını ifade etmekte olup, ağırlıklı olarak griden çıkan gümüş renginden oluşmaktadır.
Chevy köklerini 1911 yılından alır. Yedi yıl sonra General Motors ile birleştirilen ve o zamandan beri GM şemsiyesi altında olan firma yıllar geçtikçe çoğu pazardaki tüketicilere hizmet eden ve Kuzey Kore, Küba ve Tayvan'ı da kapsayan bir şirket haline dönüştü. Chevy, giriş seviyesi bir otomobil üreticisi olarak kabul edilir. Camaro ve Corvette gibi birkaç performans modeli bulunan şirketin Malibu ve Impala gibi modelleri uygun fiyatlı aile arabaları olarak kabul edilir. Logosu halk arasında papyon olarak bilinen firmanın Fransa'da bir otel duvar kağıdının deseninden alındığıda söylentiler arasında yer alır.
1920'lere dayanan Chrysler'in geçmişi çok fazla araba olacağını düşünürüz. Gerçek şu ki Fiat Chrysler Automobiles kendini bir şekilde giriş seviyesi lüks otomobil üreticisi olarak görüyor. Bu bir ölçüde doğru olsa da bazı modelleri piyasadaki daha lüks araçlarla rekabet içerisindedir. Chrysler bu günlerde tam olarak popüler bir marka değildir.
Citroen 100 yıldır otomotiv endüstrisinin ön saflarında yer alan şirketin kökleri Andrei Citroen tarafından Mart 1919'a dayanır. Yenilikçi teknolojiye bağlı bir şekilde araç üreten firma dünyanın ilk seri üretim önden çekişli arabasını yapmıştır. 1954'te Citroen dünyanın ilk hidropnömatik süspansiyon kurulumunu geliştirdi ve sadece bir yıl sonra bugünlerde kullanıdımız disk frenlere sahip dünyada seri üretilen ilk otomobil oldu.
Ferrari dünyanın en zengin alıcıları tarafından ödüllendirilen pahalı süper otomobilleri veya egzotik araçlarıyla ünlü bir markadır. İtalya Maranello'da üretilen dünyanın en iyi otomobil üreticilerinden biri otomotiv performansının zirvesindedir. Yıllar geçtikçe, şirket güçlü spor otomobil üreticisi olarak bilindi ve şimdi sadece yüksek performanslı otomobiller sunmakla kalmayıp günlük kullanıma uygun otomobiller de sunuyor. Ferrari'nin ünlü şahlanan at simgesi İtalyan ulusal kahramanı Francesco Baracca'nın uçağında şahlanan atın şans getirsin diye kullanmasından referans alır.
Fiat kurulduğu yıllarda Amerika'da Avrupa'da çok popüler bir marka değil. Bugünlerde ABD otomobil pazarında oldukça yaygın tercih edilen markaların başında gelir. İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri araçlar ve makineler üreten şirket 2014 yılında Fiat Grubu, Fiat Chrysler tarafından devralındı ve o zamandan beri FCA şemsiyesi altında.
2021 yılında logosunu değiştiren marka simetrik şekilli yeni logoda D ve C harflerini vurgulamış. Logoda yer alan özel yazı tipi, geometrik çizgiler ve basitleştirilmiş harfler fütüristik bir havaya oluşturmuş. Yeşil rengiyle de doğaya olan yakınlığını ve elektrikli modellere geçisin sinyali verilmiş.
Dodge, 1900'e kadar dayanan bir hikayeye sahiptir, ancak şöhretin en büyüğü 1960 ve 1970'ler de geldi. 707 beygir gücü olan Hemi V8 ile Challenger ve Charger gibi modellerle markanın hala yaşamasındaki temel etkenler. Zaman içerisinde Challenger daha da iyi bir performansla sunulmaya başlayınca firmanın popülaritesi daha da arttı.
Sık sık kredi verilmesine rağmen, Henry Ford aslında otomobili icat etmedi. Bununla birlikte, bir yenilikten biraz daha fazlası olan bir imparatorluk kurdu ve bugün olduğu gibi otomobil üretmek için en büyük hak ediyor. Ford'un amblemi Henry Ford'un imzasına benzeyen şeyi bir logodur. Gerçek şu ki, bu amblem 1907 yılında şirketin ilk mühendis/tasarımcısı Childe Harold Wills tarafından ortaya koyuldu. Ford araçları için markanın orijinal dairesel ambleminden olması gerektiğine karar verdikten sonra logo bir daha değişmedi. Sadece üzeriden ufak çaplı değişiklikler yapıldı.
Kendini Ford ve Chevy modellerinden kurtararak kendi kimliğini oluşturdu. Yenilenen ve yeniden tasarlanan modellerden sonra GMC, Sierra 1500 CarbonPro aracıyla otomobil tarihine bir çentik attı. Karbon fiber süper araç General Motors'un aracıdır.
Honda Motor Company çoğunlukla otomobil, motosiklet ve güç ekipmanı imalatına odaklanan Japon temelli bir holdingidir. 1959'dan bu yana, Honda dünyanın en büyük motosiklet üreticisi ve aynı zamanda hacimce (yılda 14 milyon adet) dünyanın en büyük içten yanmalı motor üreticisi olmuştur. Honda aynı zamanda lüks bir marka ile gelen ilk Japon otomobil üreticisiydir.
Marka otomobil ürettiği sürece, Honda'nın amblemi yamuk içinde yakalanan basit bir H olmuştur. Genel oranlarda sadece küçük değişikliklerle, bu logo değişmeden kaldı. Motosikletlerinde, yıllar boyunca çok çeşitli amblem değişiklikleri gördü. Ambleminde bir kanat kullanan firma Yunan zafer tanrıçası Nike'den ilham aldı ve melek kanadını sembolize etmeyi seçti.
Hyundai Güney Koreli otomobil üreticisidir. Hyundai 1967'de Kia ve Genesis ile birlikte Hyundai Motor Group'u kurdu ve bugünlere kadar geldi. Hyundai dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisidir. Dünya çapında 75.000 kişiye istihdam sağlayan ve dünyanın en büyük otomotiv üretim tesisini işletmektedir. Tesis, yıllık 1.6 milyon adet üretim kapasitesine sahiptir.
Hyundai'nin ilk otomobili Cortina, Ford ile birlikte piyasaya sürüldü. Hyundai 1982'de İngiliz pazarına girdi ve dört yıl sonra otomobil üreticisi ABD'de de Hyundai Motor America takma adıyla otomobil satmaya başladı. Markanın ilk ABD'de satılan modeli piyasadaki ilk yılında 168.882 adet satılan ancak sonunda hatalı doğasına yenik düşen Excel oldu.
İlk bakışta Hyundai sembolünün Honda gibi karışıklıklardan kaçınmak için bu şekilde stilize edildiğini öngörebilirsiniz. Logoyu içine alan oval, markanın başarmayı umduğu bir şey olan sonsuzluk simgesine benzer bir kalıcılık ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, H'nin kendisi, markanın genel dostluğunu ve erişilebilirliğini gösteren tokalaşan iki kişi gibi görünmek için stilize edilmiş bir simgedir.
Infiniti, en büyük Japon üreticilerinden biri olan ve Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın bir parçası olan Nissan'ın lüks bölümüdür. Infiniti, 1989 yılında kuruldu. Firma Nissan'ın güvenilirliğini arayan Kuzey Amerikalı müşterilere hitap etmek için bu isimle piyasaya girmek istedi. Bu düşünce o zamandan beri markaya küresel bir marka haline geldi. Firma 2021 yılına kadar ürün gamının tamamı yenileyerek hibrit veya elektrikli araçlar üreten şirket olacak.
Jaguar, premium otomobil üreticisidir. Jaguar ismi ilk olarak Eylül 1935'te şirket için değil satışa sunulan bir spor salonu modeli için kullanıldı. Şirketin adı ünlü başkan Sir William Lyons'un kararına göre 1945'te resmi olarak Jaguar olarak değiştirildi. İngiltere tabanlı otomobil üreticisi, şimdi ikonik XK120, Mark 2, Mark VII gibi çok ünlü ve yaygın olarak beğenilen E-Type ve daha yakın zamanda XJ220 supercar ile İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gerçekten bir isim yaptı. Sonrasında satışa çıkarılan şirket Hindistan'ın Tata Motors adı altında satın alındı. Halen Jaguar ve Land Rover'a sahip Tata'nın gelenekselci yaklaşımını, yeni bir modern yön ile değiştirdi.
Kia Motors Corporation ya da sadece Kia veya Kia Motors, Güney Kore'nin kardeş şirketi olan Hyundai'den sonra ikinci büyük otomobil üreticisidir. Kia'nın kökleri, Kyungsung Precision Industry'nin kurulduğu 1944 yılına kadar uzanır. O zamanlar şirket, 1951'de Kore'nin Samchully adlı ilk yerli bisikletinin Ar-Ge'sine yol açan çelik boru ve bisiklet parçaları üretiyordu. Bir yıl sonra Kyungsung Precision Industry, adını Kia Industries olarak değiştirdi ve Honda lisanslı motosikletler ve Mazda lisanslı kamyon ve otomobiller üretmeye başladı.
Kia'nın merkez ofisi Seul'ün Gangnam bölgesinde bulunmaktadır. 1992 yılında Kia ABD topraklarına girerek burada ilk Kia markalı otomobillerini Şubat 1994'ten satmaya başladı.
Maserati, 1 Aralık 1914'te Bologna'da Maserati kardeşler tarafından kuruldu: Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore ve Ernesto.
FCA Grubu Maserati, Modena merkezli cip, Fiat ve Alfa Romeo portföyünün bir parçası olarak şirketleri bir araya topladı. 1937'de markayı motor sporlarında başarılı bir hale getiren Adolfo Orsi'nin ailesine satıldı. Sonrasında Citroen 1968'de Maserati'nin mülkiyetini aldı ancak Fransız firması 1974'te iflas ettikten sonra Maserati tasfiye edildi. 1993 yılında de Tomaso, Maserati'deki %51 hissesini, Maserati'nin tek sahibi olacak olan Fiat'a sattı ve bir kez daha kârlı ve cazip hale getirmek için şirkete önemli yatırımlar yaptı. Fiat, Maserati'de %50 hissesini Ferrari'ye sattı ve 1999'da şahlanan at tam kontrolü ele geçirdi.
Mazda Motor Corporation yada basitçe Mazda, merkezi Japonya'nın Hiroşima şehrinde bulunan Fuchü'de bulunan bir Japon otomobil üreticisidir. Mazda adı Işık Tanrısı (Ahura Mazda) ile ilişkilendirildi. Ancak, şirket Ocak 1920'de Toyo Cork Kogyo olarak faaliyete başladığından Mazda adı resmi olarak 1984'te kabul edildi.
Mercedes-Benz, tüm zamanların en ünlü lüks otomobil üreticilerinden biridir. İlk günlerden beri premium araçlarla ilişkili olan Alman firması, artık lüks pazarın en başarılı üreticilerinden biri. 1926'da Mercedes-Benz olarak kurulan şirket 1800'lerin sonlarına kadar uzanıyor. 1883 yılında Benz & Cie olarak kuruldu. 1890'da Daimler-Motoren-Gesellschaft oldu. Esas olarak arabaları, SUV ve yarış arabaları ile bilinmesine rağmen, Mercedes-Benz ticari vanlar, otobüsler ve kamyonlar da üretiyor. Geçmişten gelen ikonik klasikler arasında 770K, 500K, 300SL, 190SL ve mevcut S-Serisi, E-Sınıfı ve C-Sınıfı modellerinin halefleri bulunmaktadır. Tarihi boyunca Mercedes-Benz, beş kıtaya yayılmış 30 ülkede fabrika işletmiştir.
Amblemin Anlamı:
1900'lü yılların başlarında, bir marka logosu oluşturmak için Mercedes-Benz Paul ve Adolf Daimler kardeşlerinden kısa süre önce esinlenerek her ikisi de şirket için gelecekteki refahı temsil etmek üzere babasının evinde yıldızdan esinlenen üç ve dört köşeli bir yıldız olan iki sembol seçtiler. Üç köşeli simge markanın kara, gökyüzü ve deniz için araçlar üretmenin amacını daha iyi gösterdiği için hayatta kaldı. Amblem 1916'dan beri çok az değişti.
MG markası, otomobil üreticisi bir İngiliz markasıdır. Markanın kökenleri 1924 yılına dayanmaktadır. İlk olarak Morris Garages adı altında kurulan firma, özellikle spor otomobilleri ile tanınmıştır. Firma daha sonra MG adını almıştır. MG markası, İngiltere merkezli bir markadır. Ancak günümüzde marka, İngiltere dışında da üretilmektedir.
Mini küçük şehir araçları, üstü açık araba ve şehir SUV'ları üreten sportif bir görünüme sahip İngiliz markasıdır. Mini, BMW'ye ait olduğu için, tüm Mini otomobiller BMW tarafından tasarlanan teknolojiye büyük ölçüde güveniyor. Mini otomobilleri, 20. yüzyılın ikinci yarısında İngiliz otomotiv manzarasını şekillendiren zengin bir tarihi ve mirası da önemsiyor. Sir Alec Issigonis, ellili yılların sonunda İngiliz Motor Corporation'a küçük bir otomobil için bir tasarım önerdiğinde dünya çapında bir otomotiv devrimi başlatacağının farkında değildi. Doksanlarda, BMW şirketi'nin satın aldığı Mini araçları için 1998'de yeni bir üretim versiyonu üzerinde çalışmaya başladı. Şirketi devraldığından beri, One ve Cooper dahil olmak üzere Mini markası altında birkaç otomobil tanıttı.
Mitsubishi Heavy Industries'in otomotiv kolu olan Mitsubishi, günümüzde Toyota veya Honda ile karşılaştırıldığında Japonya'nın daha küçük otomobil üreticilerinden biri olarak kabul edilebilir. Nissan Mitsubishi hisselerinin %34'ünü satın aldı. Şirket, Montero gibi engebeli arazi araçlarının yanı sıra Outlander gibi daha küçük crossover'lar üretmesiyle tanınıyor.
Logonun Anlamı:
Mitsubishi, eski Mitsubishi organizasyonunun kurucusu Yataro Iwasaki tarafından tasarlandığından beri üç elmas logosunu koruyan herhangi bir Japon otomobil şirketinin en uzun logolarından birine sahiptir. Bu tasarım, markanın adının stilistik bir temsilidir. Japonca üç ve su kestanesi kelimelerinin birleşimidir. Mitsubishi kelimesi, eşkenar dörtgen veya elmas şekli için uzun süredir Japonca bir terimdir.
Nissan, Masujiro Hashimoto'nun Japonya'nın ilk otomobil üreticisidir. Kökleri 1914'e kadar uzanmasına rağmen, 1933 yılında kurulan bir Japon otomobil üreticisidir. Nissan, 1950'lere kadar dünya pazarlarına genişlemeye başladı ve 1958'de ABD'de yan kuruluşu kurdu. 1970'e gelindiğinde Nissan; Nissan ve Datsun araçlarının başarılı satışlarıyla dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline geldi. 1999 yılında finansal zorluklar nedeniyle Nissan Renault ile ittifak kurdu. Ortaklık, platformlar ve motorların markalar arasında paylaşılmasıyla sonuçlandı. Mitsubishi ittifaka 2016 yılında katıldı.
Nissan markası ayrıca Infiniti'yi de işletiyor. 2013 yılında Datsun'u uygun fiyatlı bir marka olarak yeniden canlandırdı. Nissan'ın en ünlü modelleri arasında Fairlady, 240Z, Silvia, Skyline, Devriye, Maxima, Frontier, Qashqai, 370Z, Titan ve GT-R araçları bulunmaktadur.
Datsun logosunun, Japon bayrağındaki gibi kırmızı bir dairenin önünde bir dikdörtgen içinde kapsüllenmiş marka adını taşıyan ilklerden biri olması ilginçtir. Datsun durdurulduktan sonra Nissan aynı logoyu kabul etti. Zamanla, renklendirme ortadan kaldırıldı ve bugün sahip olduğumuz yükselen güneş dairesi ile gümüş Nissan dikdörtgeni ile beraber kaldı.
2019 yılı Opel'in 120. yılı oldu. Otomobil üreticisi, 1899 baharında Adam Opel'in ölümünden dört yıl sonra araba üretmeye başladı. Sophie Opel Rüsselsheim bölgesinde küçük bir garajda faaliyete başladı ve o zamandan beri 70 milyon araç üretti. Opel, Friedrich Lutzmann'ın motorlu araba fabrikasını satın alana kadar Daimler ve Benz saflarına katılmadı. 1909'da Opel, doktorlar, veterinerler ve avukatlar için ideal olduğu vaat edilen küçük bir otomobil piyasaya sürdü. Bu model Opel Doktorwagen olarak adlandırıldı ve Opel tarafından tasarlanan ve üretilen dört silindirli bir motorun temelini attı. Markanın en popüler araçları arasında yer alan Kadett, Kadett A, Rekord, GT, Ascona ve Calibra'nın yanı sıra Corsa, Astra ve Zafira gibi modeller büyümesi hız kazandı.
Peugeot, 1810 yılına kadar dünyanın en eski otomobil üreticilerinden biridir. Fransız firması kahve değirmenleri ve bisikletler üreterek işe başladı. Peugeot 1890'da benzinli motorlara geçerek böyle bir araca kauçuk lastik takan ilk üretici oldu. Peugeot, 2019 itibariyle Citroen, DS, Opel ve Vauxhall gibi otomobil üreticilerini de içeren Groupe PSA'nın bir parçasıdır. Peugeot, 1950'lerden beri Avrupa'nın en büyük ve en önemli otomobil üreticilerinden biridir. Marka, hala Afrika ve Asya ülkelerinde kullanılmakta olan on yıllık araçların güvenilirliği ile ünlüdür. Son zamanlarda Peugeot, 2014'te 308 ve 2017'de 3008 modelleri ile büyük bir ödül kazandı.
Porsche bagaj kısmına koyduğu motorlar ve GT'lerin tedarikçisi olarak biliniyor. Son yirmi yılda işini büyük ölçüde genişleten ve markanın omurgası olan Macan ve Cayenne gibi SUV'lardan oluşuyor. İlk olarak 1931'de kurulan Porsche, marka kurucusu Ferdinand Porsche'nin unutulmaz bir amblem oluşturmak için yola çıktı. Araç üretilmeye başladığından beri neredeyse hiç değişmemiş olan logo, Stuttgart'ın başkenti olduğu eski Weimar kentinin Özgür Halk Devleti adı verilen armalara dayanıyordu. Amblemin ortasındaki at, şehrin başlangıçta bir damızlık çiftliği olduğu için Stuttgart'ı da temsil ediyor. Amblemin kendisi gibi, Porsche'nin en ikonik otomobillerinden bazıları da, onlarca yıl boyunca neredeyse hiç değişmedi.
Renault, 19. yüzyılın sonunda üç kardeş Louis, Marcel ve Fernand tarafından kurulan bir Fransız otomobil üreticisidir. Şirket sürekli olarak büyüdü ve yenilikçi bir otomobil üreticisi olarak ün kazandı. Küçük şehir otomobillerinden kamyonlara, traktörlere ve hatta tarım ekipmanlarına kadar her şeyi inşa etti. Günümüzde sadece binek otomobiller üreten şirket 2001'de Renault Trucks bölümünü Volvo'ya ve 2008'de tarım araçları bölümünü Claas'a sattı. Ancak Renault Samsung Motors'un sahibi olan Romen otomobil üreticisi Dacia'nın çoğunluk hissesi hala Renault markasında durmaktadır. Son yirmi yıldır, logosu bir elmas (eşkenar dörtgen) olan Renault, sadece güvenli değil aynı zamanda biraz ucuz otomobiller üretiyor. Marka kalitenin yanında yakıt tüketimi konusunda da müşterilerine en iyi performansı sağlıyor.
Rolls-Royce, bir asırdan fazla bir süredir dünyanın en ünlü lüks otomobil üreticilerinden biridir. Şu anda BMW'nin marka ailesindeki lüksün özüdür. Rolls-Royce yıllardır Phantom veya Ghost gibi rahat sedanlar üretiyor ancak daha yakın zamanda Cullinan'a olan büyük talep nedeniyle crossover SUV pazarına da girdi. Logo tasarımında merkezi 'RR' simgesi kalana kadar tasarım birçok kez geliştirildi. Markanın hikayesi hakkında belki de en ilginç olan şey, marka ile "RR" logosundan daha da fazla ilişkili olan ikinci bir simge olmasıdır. Tabii ki, araçlarının kaputunda bulunan “Spirit of Ecstasy” süslemesini kastediyoruz. Şaşırtıcı bir şekilde, kaput süslemesi markanın müşterilerinin isteğine dahil edildi ve hız ve zarafeti simgeliyor.
Seat; 1950 yıllarında Fiat ve Instituto Nacional De Industria ortaklığıyla kurulan Seat markası İspanya'nın en büyük otomobil markasıdır. Ürettiği modellerle Fiat arasında benzerlik göstermesi bu firmaların ortaklığından dolayıdır. İlk modelini 1953 yılında yapan firma Seat 1400 modelini üretmiştir. 1968 yılında milyon adet araba üreten firmanın başarıları her geçen yıl daha da arttı. 1981 yılında Fiat'la ortaklıkları ayıran firma 1982 yılında Volkswagen markasıyla anlaştı. Aradan geçen birkaç yıl sonra Volkswagen Seat'ı satın aldı. Şuan da Seat markası Volkswagen çatısı altında üretime devam etmektedir.
Skoda Auto, 1895 yılında kurulan bir Çek otomobil üreticisidir. Kuruluşundan sonra Laurin & Klement adını alan şirket, 1925 yılında endüstriyel Skoda Works tarafından satın alınmıştır. Firma bir motosiklet şirketi olarak çalışma hayatına başlamış ancak 1905 yılında otomobillere geçmiştir. 1930'da Rapid, Favorit ve Superb gibi modellerle 1948'de devlete ait bir şirket haline geldi. Çek firması, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Felicia ve Octavia'nın üretimine devam etti ancak aynı zamanda soğuk savaş sırasında popüler Paskalya Avrupa ülkeleri haline gelen uygun fiyatlı otomobillerini de tanıtmayı ihmal etmedi. Dikkate değer modeller arasında 1000 MB, 100 ve 110 serisi ile 105, 120 ve 125 serileri bulunmaktadır. Yeni nesil Rapid ve Favorit'in yanı sıra 130 ve 135 serisi, düşük fiyat ve parça bulunabilirliği nedeniyle 1980'lerde komünist ülkelerde popüler oldu. Komünizmin çöküşünden ve Kadife Devriminden sonra Skoda, 1991 yılında Volkswagen ile bir ortaklık imzaladı. 2019'dan itibaren şirketin dizisi Superb, Octavia, Scala, Fabia ve Citigo olmak üzere beş araba ve Kodiaq, Kamiq ve Karoq modelleri olmak üzere üç Suv modeli içeriyor.
Subaru dört tekerlekten çekiş ile eş anlamlı bir otomobil üreticisidir. Japon otomotiv endüstrisinin devlerinden biri olmasa da, Subaru 50'li yıllardan beri otomobil üretiyor. Subaru en çok satan Outback veya Impreza gibi uygun fiyatlı ancak sağlam modelleri ile popüler bir firmadır. Subaru'nun serisindeki çoğu otomobilde standart olan dört tekerlekten çekiş sistemi çoğu modelde bulunmaktadır. Amblemi Yedi Kızkardeş olarak bilinen Subaru markasının logosundaki bu yıldızlar bulunur. Ancak simgede sadece altı yıldız bulunmaktadır. Mitolojiye göre; yedi yıldızdan sadece altısı görülebilir.
Suzuki 1909 yılında Michio Suzuki tarafından Suzuki Loom Works takma adıyla kuruldu. O zamanlar şirketin merkezi, ülkenin patlayan ipek endüstrisine dokuma tezgahları tedarik ettiği için küçük bir sahil köyü olan Hamamatsu Japonya'da kuruldu. Yirmi yıl sonra 1929'da Michio Suzuki, yurtdışına sattığı yeni bir dokuma makinesi tasarımı geliştirdi. 30 yıldır Suzuki'nin tek işi bu makineleri inşa edip satmaktı. 1937 yılında Michio Suzuki işi çeşitlendirmenin yollarını arıyor ve tüketici talebini araştırıyordu. Yeni ürün gamına küçük bir otomobil eklemeye karar verdi. Ar-Ge iki yıl sürdü ve sonuç, dökme alüminyum karter ve şanzımana sahip sıvı soğutmalı, dört silindirli motorla çalışan bir araç üretti. Suzuki'nin bir sonraki markası, şirketin ilk motosikletini getirdi. Aslında bir motorla donatılmış bir bisiklet ancak 1954'te Suzuki her ay 6.000 bisiklet çıkardı ve şimdi Suzuki Motor Company olarak adlandırıldı. 2009-2015 yılları arasında Suzuki Motors'un %19.9'u Volkswagen AG'ye aitti. Şirketin mevcut model yelpazesinde Vitara, Jimny, Swift, SX4 ve S-Cross gibi modelleri içeriyor.
Smart, 1994 yılında Mercedes-Benz ve Swatch tarafından kurulan Alman otomobil markasıdır. Hâlâ Daimler AG bünyesindedir.
2017 yılı itibarıyla fortwo ve forfour modelleri elektrikli olarak da üretmeye başlamıştır. Smart amblemi, iki parçadan oluşan üç boyutlu bir figürdür. Gümüş grisi "C" harfinin kompakt anlamına gelirken, kesilmiş bir dairesi ve iki kavisli kenarı olan sarı bir üçgen bulundurur. Figürler, fütürist ve ilerici markanın felsefesinin bir simgesi olan Doğu'yu işaret eden bir çeşit ok oluşturmaktadır.
Tesla'nın yolculuğu 2003 yılında başladı. Palo Alto merkezli şirket Musk liderliğindeki tüm olasılıklarla savaştı. Amerikan şirketinin şu anda dört ana ürünü var. Model S, Model 3, Model X ve Model Y. Her bir ürün piyasada şuanda son derece iyi performans gösteriyor. Tesla yakında bir kamyonetle çıkacak. Şirket şu anda durdurulamaz gibi görünüyor ve ilerleyen zamanlarda parlak bir geleceğe sahip gibi görünüyor.
TOGG'un logosu doğu ile batının buluşma noktası için tasarlandı. Bugünün ve yarının kesişim noktasında bir araya getiren bir teknoloji şirketi olduğunu vurguluyor.
Bugün bildiğimiz Toyota Motor Corporation'ın merkezi Japonya'nın Aichi kentindedir. Eylül 2018 itibarıyla dünyanın en büyük altıncı şirketi olan Toyota, aynı zamanda dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. Şirket, 1937 yılında Kiichiro Toyoda tarafından babasının Toyota Industries adlı şirketinden türetilmiş otomobil aromalı bir işletme olarak kuruldu. Toyota, Japonya'dan Avustralya'ya, Bangladeş ve Meksika'ya kadar dünyanın birçok yerinde fabrikalara sahip. Toyota'nın en kazançlı pazarlarından bazıları ABD, Japonya, Avrupa ve Asya olarak sıralanıyor. Toyota, 2012'de Prius'u başlattıktan ve bu güne kadar geliştirmeye devam ettikten sonra alternatif yollar denemektedir. Plug-in hibritlerin yanı sıra Toyota, bugünlerde çoğu otomobil üreticisi gibi elektriği araç serisinde konuşlandırmanın yollarını arıyor. Bu bağlamda şirket, RAV4 EV ve Corolla Hibrit ile yoğun bir şekilde denemeler yapıyor. Tanınmış oval simge, markanın adına sanatsal bir yaklaşım olduğu düşünülürken; marka ve müşteriler arasındaki güven ve sevgi sembolize etmektedir.
Volkswagen, Nazi Çalışma Cephesi tarafından kurulduğu 1937 yılına kadar uzanan bir Alman otomobil üreticisidir. Şimdi 300'den fazla yan şirketi olan; Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini ve Porsche dahil olmak üzere diğer 7 otomotiv markasından oluşan çok uluslu bir holdingtir. Otomobil sektöründe 'halk otomobili' olarak üretim yapmaya başlayan şirket; amblemini insanlar ve arabalar için Almanca kelimelerden alır. Logoları üst üste gelecek şekilde V ve W'den oluşur.
Volvo, 92 yıldır araba yapım işinde. Şirket güvenlik olarak üst düzey bir başarı sunmaktadır. Bugün inşa edilen her bir otomobilde kullanılan üç noktalı emniyet kemeri Volvo tarafından icat edildi. İsveçli otomobil üreticisini en çok satan arabalar haline getiren şey tüm özelliklere ve donanımlara sahip olması. Şirket araçlarında tüm güç aktarma organları var ancak alışılmadık özellikleri piyasanın gerisinde kalmasına neden oluyor. Volvo sembolünün erkek cinsiyet sembolünü taklit etmeyi amaçladığını söylenmektedir. Bu şirket tarafından doğru kabul edilmemektedir. Logo başlangıçta temsil ettiği şey için seçildi. Demir için simya sembolü. Bu sembol Mars ve erkeklerle de ilişkili olduğu varsayılır.
VOYAH marka kimliği, markayı premium ve sürdürülebilir bir elektrikli araç markası olarak başarılı bir şekilde konumlandırdı. Marka adı, logo ve görsel VOYAH'ın sürdürülebilirlik, zeka ve premium kalite değerlerini yansıtmayı hedefliyor.. Amblemin anlamı ise kanatlarını açmış yükselen bir kuşu tasvir ederek büyümeyi ve başarıları simgeliyor. Genel marka logosu, basit ve modern bir tarzı sergilerken, kanatlar tasarım öğesini içererek olumlu bir zihniyeti ve hayatın temelini oluşturmak için paylaşılan bir yolculuğu iletmeyi amaçlıyor.